Exkluzivní plemena koček: Toyger, malý přítulný tygřík

Název tohoto plemena kočky vznikl složením anglických slov „toy“ a „tiger“. Tedy něco jako tygřík hračka. Jde ovšem o kočku domácí, ze které nikdy hračka nebude. Stejně jako ty ostatní, i toyger bude po vás bude chtít lásku a dobré zacházení…   Říká se jí také designová kočka, protože byla vyšlechtěna jen a jen pro […]

Název tohoto plemena kočky vznikl složením anglických slov „toy“ a „tiger“. Tedy něco jako tygřík hračka. Jde ovšem o kočku domácí, ze které nikdy hračka nebude. Stejně jako ty ostatní, i toyger bude po vás bude chtít lásku a dobré zacházení…

 

Říká se jí také designová kočka, protože byla vyšlechtěna jen a jen pro svůj vzhled. Vznikla koncem 80. let z popudu chovatelky Judy Sudgen z americké Kalifornie. Měla doma kočku, která se zbarvením nápadně podobala tygrovi. Její pruhy probíhaly po těle dolů a také do obličeje a spánků. Prostě malý tygr…

https://youtu.be/E3TRVbR1jOQ

Základem chovu byl bengálský kocour „Millwood Rumpled Spotskin“ a domácí kočka „Scrapmetal“. Od roku 2007 je plemeno oficiálně uznáváno jako „Californian Toyger“.

Standard uvádí, že toyger je „designová kočka“. Chovatelé definují svůj chovatelský cíl morfingem, čímž se snaží vytvořit ideální vzhled plemene toyger. Tímto způsobem chtějí dosáhnout nebo optimalizovat svůj chovatelský cíl – malá kočkovitá šelma do obývacího pokoje.

 

Povaha

 

I když vypadá jako miniaturní tygr, je to přece jen kočka domácí. Je zvědavá, velmi inteligentní, mazlivá a hravá. Toto exkluzivní plemeno je určeno výhradně pro chov v bytě a na rozdíl od tygra tedy nepožaduje žádný výběh. Máte-li ovšem zabezpečenou zahradu nebo balkon, určitě to při své zvědavosti uvítá.

Fanoušky tohoto plemene fascinuje kombinace vzhledu divoké asijské šelmy a dokonalého domácího mazlíčka. Je neuvěřitelně přítulná, ale počítejte právě proto s tím, že si bude vyžadovat neustále vaši pozornost. Musíte se jí tedy věnovat a díky její hravosti ji soustavně bavit. Čím víc hraček, tím lépe.

 

Cena

 

Toyger nepatří k nejlevnějším. Chovatelů tohoto plemene není mnoho, počítejte tedy s částkami 20 až 40 tisíc korun. Za chovného jedince si připravte minimálně 100 000 korun. Seriózního chovatele poznáte podle toho, že jsou jeho zvířata registrována u TICA (The International Cat Association).

krates