Historická plemena koček: Egyptskou mau uctívali už před 3000 let faraoni

  Okamžitě vás upoutá svým elegantním držením těla, pronikavým zrakem a vznešeným, nezúčastněným výrazem. Pokud je pravda, co říkají odborníci, tedy že mau je přímým potomkem starověkých posvátných egyptských koček, pak jde po klasické kočce domácí o vůbec nejstarší domestikované kočičí plemeno na světě. Na nástěnných malbách, které nalézají archeologové, jsou často zpodobňovány posvátné kočky, […]

Přidat na Seznam.cz 

Okamžitě vás upoutá svým elegantním držením těla, pronikavým zrakem a vznešeným, nezúčastněným výrazem. Pokud je pravda, co říkají odborníci, tedy že mau je přímým potomkem starověkých posvátných egyptských koček, pak jde po klasické kočce domácí o vůbec nejstarší domestikované kočičí plemeno na světě.

Na nástěnných malbách, které nalézají archeologové, jsou často zpodobňovány posvátné kočky, až nápadně podobné těm dnešním. Před více než 3 tisíci lety se tyto kočky měly vpravdě královsky. Právě mau byly nedotknutelné, považované za převtělení bohyně Bastet s tělem člověka a hlavou kočky. Uctívány a hýčkány byly i samotnými faraony. Ostatně slovo “mau” je staroegyptským “mw”, značícím kočku.

Povaha: Je to rozený “šéf” domácnosti

Jestliže se o kočkách všeobecně říká, že jsou „své“, o mau to platí dvojnásob. Jsou to opravdové šlechtičny se vším všudy. Vědomy si své výjimečnosti, mají poněkud odlišný vztah k lidem než ostatní plemena. Připravte se na to, že když budou vyžadovat pozornost, udělají všechno proto, abyste jim ji věnovali.
Ve své podstatě je tato kočka rozená „šéfová“. Až si ji přinesete, rychle se rozkouká a začne si dělat pořádak podle svého. Zjedná si respekt u ostatních koček i u psa. No a konec konců i u vás. Na druhou stranu u mau oceníte její vlídnost, přítulnost a potřebu být stále s vámi. Budete obdivovat její inteligenci – i když někteří chovatelé tvrdí, že jí má až příliš. Snadno si poradí s klikou u dveří, vypínačem, šuplíkem… a ráda vymýšlí různé lotroviny. Slyší na jméno, chápe vaše povely, ale když se rozhodne něco udělat, udělá to. A to ve chvíli, když si myslí, že ji nevidíte.
Počítejte s tím, že si vás přivlastní stejně jako své hračky. Hru ostatně miluje, snadno ji naučíte například aportovat, stejně jako chodit na procházky na vodítku.

https://youtu.be/MotGm43DGwI

Výjimečná i vzhledem

Mau je zajímavá nejen svým svalnatým štíhlým tělem a jeho elegantním držením. Má dlouhé nohy, ty zadní ještě o něco delší, takže vypadá, jako by stála na špičkách. Hlavním charakteristickým rysem je ale její srst, konkrétně tmavé tečky, čímž připomíná divokou šelmu. Pronikavé oči mají charakteristickou světlou barvu angreštu.

Z chovatelského hlediska jde o mladé plemeno

Přesto, že jde o starobylou kočku, jako plemeno je chována nejprve nedlouho. V polovině minulého století si zvláštní skvrnité kočky povšimla při svých cestách Itálií ruská emigrantka kněžna Natálie Trubecká. Díky svým konexím zjistila přes syrskou ambasádu, že jde o kočky, pocházejí z Egypta. Přímo z Káhiry si nechala dovézt první exempláře. V roce 1956 se kněžna i s kočkami přestěhovala do USA a založila zde první chovnou stanici Fatima. Mau se dočkala oficiálního uznání jako plemene v USA v roce 1968, v Evropě pak až roku 1994.
V současné době se chovají tři variety mau, tedy stříbrná, bronzová a kouřová. U nás jde o poměrně neznámé plemeno, poprvé se v ČR začaly chovat v roce 2008. Pro svou jedinečnost jde o poměrně drahé plemeno, chovná kočka stojí kolem 30 000 korun. Vyšší cenu ale vyváží mau svou jedinečnou povahou a láskou k člověku.
Autor: -Frei-

Čtěte také:

Nejstarší kočičí plemeno světa: Kočka domácí, pramáti všech ostatních

Co možná nevíte o své kočce: Přede nejen blahem, ale také si léčí kosti

Kočka a člověk: Kdo koho a kdy si vlastně ochočil?