Nejčastější nemoci psů: Kožní problémy a jak jim předcházet

Škrábání není u psů nic zvláštního. Vždyť se přece drbe každý pes. To je to, co nás napadne při pohledu na našeho psího miláčka, který si doslova drásá kůži do krve. I přesto, že pejska koupeme a kartáčujeme pravidelně, mohou se u něj objevit nepříjemné kožní problémy, jejichž původce není snadné odhalit.  Co je nejčastější […]

Škrábání není u psů nic zvláštního. Vždyť se přece drbe každý pes. To je to, co nás napadne při pohledu na našeho psího miláčka, který si doslova drásá kůži do krve. I přesto, že pejska koupeme a kartáčujeme pravidelně, mohou se u něj objevit nepříjemné kožní problémy, jejichž původce není snadné odhalit. 

Co je nejčastější příčinou kožních potíží, a jak tyto problémy úspěšně řešit?

Co způsobuje kožní onemocnění?

Škrábání je jedním z častých projevů kožních onemocnění, které obtěžuje nejen pejska samotného, ale i jeho chovatel. Ve snaze pejskovi pomoci, bychom udělali prakticky cokoliv, ale mnohdy se cítíme být bezradní. Kůže je zarudlá, pejsek je nervózní a na těle se objevuje nepříjemná infekce. To všechno jsou projevy kožních onemocnění, jejichž původ se různí.

Nejčastěji se kožní potíže objevují v souvislosti s vnějšími parazity. Ať už je srst pejska plná blech, nebo je původcem klíště či jiný otravný hmyz, škrábání je jedinou pomocí od úporného svědění. V tomto případě je ideální pejska vykoupat a vyčesat. Ochránit pejska mohou i různá antiparazitika, která působí dlouhodobě a my tak v pohodě můžeme podniknout výlety do přírody.

Pokud je váš pejsek hypersensibilní, neboli velice citlivý na podněty z vnějšího prostředí, může se potýkat s kožními problémy. Může se jednat například o potravinovou nebo kontaktní alergii, která se projevuje nepříjemnou vyrážkou. Ne vždycky se nám podaří včas odhalit alergen a mnohdy je boj s alergií během na dlouhou trať. Veterinář může pejskům odebrat krev a provést alergický test, který se může podařit alergen odhalit. V takovém případě je spolehlivou ochranou omezení kontaktu s alergenem.

V neposlední řadě je nutné zmínit i mikroorganismy, které snadno psí kůži napadnou. Během koupání se v rybníce, válení se na louce nebo v blátě se do srsti mohou dostat různé bakterie nebo kvasinky, které způsobují rozsáhlé hnisající vyrážky. Boj s mikroorganismy je velice zdlouhavý a komplikují jej druhotné kožní infekce. Ve většině případů je nutné nasadit antibiotika.

Rozdělení kožních onemocnění podle původce

  1. Vnější parazité – zablešení, zavšivení, svrab, dravčíkovitost
  2. Hypersensibilita – atopický ekzém
  3. Mikroorganismy – folikulitida

Nejčastější kožní problémy u psů

Zatímco některá kožní onemocnění jsou u psů spíše vzácná, jiná se objevují častěji. Mezi nejčastější problémy, které řeší čeští veterináři, patří tyto čtyři.

Svrab

Původcem svrabu jsou roztoči. Svrab se objevuje následkem špatné hygieny nebo jej může přenést nakažený jedinec. Na kůži psa můžeme rozpoznat lysá místa se zrohovatělou kůží. Nemoc se projevuje silným svěděním.

Alergie

Po styku s alergenem, který může být přítomen prakticky kdekoliv, stravy nevyjímaje, se na psí kůži objeví začervenalá místa. Nejčastěji se tato místa objevují na uších, břiše a v okolí slabin.

Kožní infekce

Infekce vzniká jako sekundární komplikace stávajícího kožního onemocnění. Do otevřené rány způsobené škrábáním se dostane infekční patogen (bakterie). Pokud zanedbáme léčbu, infekce se dál šíří krví a zdraví našeho pejska je silně ohroženo.

Folikulitida

Některá kožní onemocnění mohou pořádně zkomplikovat život u psů i lidí. Jedním z příkladů je takzvaná folikulitida. Obvykle se projevuje červenými pupínky na různých částech těla. Existuje mnoho typů léku pro toto onemocnění, důležité je identifikovat bakterii, která folikulitidu způsobuje a nasadit vhodnou medikaci.

Autorka: Kateřina Dvořáková, Všepropejska.cz