Indický běžec

Mazlíček, starost nebo pomoc. Co je to Indický běžec a proč je poslední dobou tolik vidět na našich zahradách? Odpovědí jsou slimáci. Věčný rival a problém všech milovníků zahrádek i okrasných zahrad. Roztomilé kačenky vám pomohou a stanou se nepostradatelnou součástí zahrady. Ale jak s nimi začít, co potřebují, kolik jich pořídit a snáší i vejce? […]

Indické kachny

Mazlíček, starost nebo pomoc. Co je to Indický běžec a proč je poslední dobou tolik vidět na našich zahradách? Odpovědí jsou slimáci. Věčný rival a problém všech milovníků zahrádek i okrasných zahrad. Roztomilé kačenky vám pomohou a stanou se nepostradatelnou součástí zahrady. Ale jak s nimi začít, co potřebují, kolik jich pořídit a snáší i vejce? Pojďme to probrat.

Základem pro dobrý chov Indických běžců je výběh, rozhodně jim nestačí malá zahrádka. Není to tedy zvíře pro každého a bohužel, ten kdo má malý pozemek musí hledat pomoc v boji se slimáky jinde. Je to aktivní kachna, ideální prostor je přibližně o sedmi stech metrech čtverečních travnaté plochy se stromy, které poskytují stín. Ačkoliv u nich není zachován pud sezení na vejcích, při dobrých podmínkách jsou sami schopni odchovat i mláďata. Jako každá kachna, tak i běžci vyžadují vodu ke koupání. Proto je vhodné jim dopřát aspoň malé umělohmotné dětské pískoviště plné vody, nízkou plastovou bedničku nebo řeznickou lodnu a měnit vodu ideálně každý den. Rádi u vodní nádrže tráví čas, smáčí si každé sousto nebo se u ní páří, ale oproti jiným kachnám netráví ve vodě moc času a aktivně si zase shánějí potravu.

Jedná se hlavně o hejnové ptáky nikdy je nechováme samostatně. Minimální počet je o dvou kusech a klidně můžeme mít spolu dva kačery nebo jen dvě kachny. Pokud bychom chtěli mít i vejce, je lepší pořídit dva kačery a k nim kachnu. To proto, že kachny by si při snášení vajec lezly do hnízd, kradly si vejce a vzájemně je požíraly. Jsou to tiší ptáci, nemají hlasité projevy běžných kachen a jsou zcela nekonfliktní. Nemusíme se bát mít je ve společnosti jiné drůbeže, nikoli však ve společném obydlí. Důvodem jsou zevní paraziti, kterých se jen těžko u běžců zbavuje.

Co dopřát k snědku našim kachnám? Rozhodně nestačí jen slimáci. K zakoupení lze sehnat hotové krmné směsi dle stáří pořízených kachen. Usnadníte si tak práci a zajistíte dostatek potřebných živin. Ke směsím podáváme pak pšenici nebo ječmen a zkrmujeme zvlášť. Mimo slimáky se živí i žížalami, plži, semeny, travinami, jetelem a podobně. Indické běžce nechováme jen ve volném prostranství, ale dopřejeme jim i kachník. Stačí bohatě dle počtu kusů zateplená psí bouda. Doporučuje se ke kachníku neumisťovat vodní nádrž, jelikož by se brzo z okolí kachníku stalo blátivé místo a roznášelo se dále. V kachníku je nutné udržovat pro zdraví jedinců sucho a čisto. Ke krmítku je vhodné umístit i říční písek, který kachny potřebují k zajištění správného trávení a na přilepšení jako doplněk vápníku rozmělněné vaječné skořápky.

Indický běžci

Co s běžci v zimě? Netřeba nijak zvlášť se starat a zazimovávat. Stačí dostatečně zateplený kachník a kvalitní strava. Kachny budou i v zimě pobývat venku, naše podnebí jim nijak nevadí. Je vhodné kachník vyvýšit a pod ním udělat úkryt vystlaný slámou, hromadou listí a podobně, kde mohou pobývat v suchu i závětří. Kachny nerady tráví celé dny spolu uvnitř a lépe pak na omezeném prostoru vychází. Pro běžce je podstatné mít zdravé běháky, proto v kachníku a okolí udržujeme dobré neblátivé podmínky a to především v zimě. Otlaky, poranění nebo špatné prostředí by byla pro ně definitivní. Hodně štěstí v chovu těchto úžasných ptáků.

Míša.