Jak funguje havarijní pojistka, když pes není v autě řádně zajištěný?

Počasí láká k výletům, na které se mnohdy přepravujeme autem. Okolí bydliště totiž většinou máme projité křížem krážem a chceme poznávat i jiné kouty naší země. Když vyrážíme na cesty autem, je dobré ho mít pojištěné, u ne moc starých aut se vyplatí kromě povinného ručení a havarijní pojištění. Jak funguje, když cestujete s chlupatým kamarádem? Když […]

Počasí láká k výletům, na které se mnohdy přepravujeme autem. Okolí bydliště totiž většinou máme projité křížem krážem a chceme poznávat i jiné kouty naší země. Když vyrážíme na cesty autem, je dobré ho mít pojištěné, u ne moc starých aut se vyplatí kromě povinného ručení a havarijní pojištění. Jak funguje, když cestujete s chlupatým kamarádem?

Když se řekne autopojištění

Každé vozidlo, které se pohybuje po pozemní komunikaci, musí mít sjednané povinné ručení. Jak už název napovídá, jde o povinné pojištění, jeho sjednání ukládá zákon. Chrání vás totiž proti škodám, které provozem svého vozidla způsobíte třetím stranám.

Další složkou autopojištění je havarijní pojištění, které už ale není povinné. To, zda si ho sjednáte, je čistě na vašem rozhodnutí.

Co je havarijní pojištění?

Havarijní pojištění je pojištění motorových vozidel, které slouží ke krytí škod na vašem vlastním vozidle.

Může jít jako o škody způsobené havárií, tak v důsledku odcizení, vandalismu, střetu se zvěří, pádu předmětu nebo živelních pohrom. Za ty se považuje třeba krupobití, povodeň, požár, pád stromu ve vichřici atd.

Víte, že havarijní pojištění ocení hlavně majitelé nových a drahých vozidel? Pocit jistoty, že na případné škody na vlastním vozidle nebude vlastník sám, ale dodá úplně každému.

Zdroj foto: fotobanka

Jak funguje havarijko, když cestujete se psem?

Kdo chce cestovat spolu s pejskem, ten se na to musí náležitě připravit. Převoz psa v autě podléhá dopravním předpisům, což majitelé zvířat často buď nevědí, nebo nerespektují a třeba malé pejsky často převáží jen tak na klíně.

Podle zákona ale musí být pes v autě zajištěný tak, aby nijak neohrožoval řidiče ani další spolucestující. Pes v autě na volno se taky může stát příčinou dopravní nehody.

  • Malá plemena je dobré převážet v přepravním boxu, který upevníte pomocí bezpečnostního pásu tak, aby se box nemohl nijak přemisťovat.
  • Větší plemena také mohou být umístěna v přepravním boxu, ten už se ale nedává na sedadla jako v předchozím případě, ale do odděleného prostoru.
  • Jinak můžete psa zabezpečit třeba speciálními kšíry s úvazy, které se zapínají podobně jako bezpečnostní pásy.
  • Dalším řešením je speciální klec v kufru

Víte, že zvířata by se měla fixovat speciálními postroji na zadních sedadlech i v kufru? Jde jak o jeho bezpečnost, tak o bezpečnost ostatní posádky. Nezajištěný pes se totiž třeba v případě prudkého nárazu stává velkým, těžkým a nebezpečným letícím tělesem.

Když nebude pes řádně zajištěný, vystavuje se řidič pokutě, v případě nehody může dokonce ohrozit i ostatní účastníky dopravy. Když zvíře někomu způsobí škodu, nahradí ji jeho vlastník. Je jedno, zda v době, kdy škodu způsobilo, bylo pod jeho dohledem nebo pod dohledem někoho, komu vlastník zvíře svěřil, nebo se zrovna zatoulalo.

Náš tip na závěr: Víte, že nejen havarijní pojištění si můžete sjednat i online?