Zlatý Retrívr, miláček všech pejskařů

Zlatý retrívr je již dlouhá léta oblíbeným psím plemenem. Na příčkách oblíbenosti se drží na prvních pozicích řadu let. Ať už o tomto plemenu uvažujete nebo již spolehlivého parťáka máte, přečtěte si pár základních informací. Z chovatelských záznamů je plemeno Zlatý retrívr zaznamenáno již v roce 1868, kdy Nous nakryl fenku Belle, fenku dnes již […]

Zlatý retrívr

Zlatý retrívr je již dlouhá léta oblíbeným psím plemenem. Na příčkách oblíbenosti se drží na prvních pozicích řadu let. Ať už o tomto plemenu uvažujete nebo již spolehlivého parťáka máte, přečtěte si pár základních informací.

Z chovatelských záznamů je plemeno Zlatý retrívr zaznamenáno již v roce 1868, kdy Nous nakryl fenku Belle, fenku dnes již neexistujícího plemene Tweed Water Spaniel. Z této kombinace se narodila 4 štěňata se žlutou srstí. Jedním z nich byla fenečka, která zůstala u tehdejší šlechty a stala se první zaznamenanou fenkou dnešního plemene. Ikdyž takový chov ještě nebyl čistokrevný. Tehdy šlo o získaní loveckého psa. Tudíž se kříželi s ostatními plemeny typu retrívrů.

V roce 1913 byl založen první oficiální klub Zlatého retrívra. Téhož roku bylo toto plemeno uznáno i britským klubem Kennel Club. V druhé polovině 20.tého století se Zlatý retrívr rozšířil i mimo Velkou Británii a dostal se mimo okru loveckých psů.

Znaky

Žlutý retrívr je zdatný pes s vyrovnaným pohybem, hlava je vyvážená s dobře řezanými rysy, dobře posazená na krku, má širokou, ale ne moc hrubou lebku. Oči má tmavohnědé s tmavým orámováním, čenich je hluboký, široký a dobře vyvinutý.

Silné čelisti s pravidelným, dokonalým nůžkovým skusem. Uši velké, posazeny přibližně ve výšce očí.

Trup retrívra je pevný, stabilní, prostorný a svalnatý. Má dlouhá žebra, hřbet je rovný. Ocas je nesený ve výšce hřbety, tlapky jsou kulaté, kočičí. Zadní končetiny, mají pevná rovná hlezna, nikoliv vybočená dovnitř nebo ven.

Pohyb zlatého retrívra je energetický, krok je dlouhý a pravidelný.

Povoleny jsou všechny odstíny od zlaté po smetanovou, povoleno je i pár bílých chlupů na hrudi.

Srst je hladká popřípadě lehce zvlněná, hustá, vodě odolná.

Výška psa v kohoutku je 56-61cm a u fenek 51-56cm.

 

Proměnlivý nos 

Všimneme-li se že se čenich zbarví z černé na růžovější mluvíme o proměnlivém nosu. Často tak dochází u fen během hárání. Někteří psi ve starším věku mají nos světlý normálně, je to tedy běžný jev.

Chování, výcvik a radost

Jen již malé procento zlaťáků dělá to, k čemu bylo toto plemeno původně určeno. A to k lovení a aportu sestřelené zvěře. Především vodní zvěře. V současné době retrívr slouží jako společenský a rodinný pes. Zlatý retrívr

Retrívr je inteligentní, laskavý, přátelský a důvěřivý. Svoji roli v rodinně zvládají dokonale. Jako každé jiné plemeno vyžaduje trénink. Za minimální se považuje naučení základních povelů, Výhodou retrívra je že pokud si pořídíte psa z chovu, určité vlastnosti již bude mít.

Pokud přemýšlíte o zlaťákovi je důležité předem si rozmyslet, kolik času na něho budete mít. Retrívr je skutečně společenský pes, je naplněný láskou, kterou chce někomu dát. Miluje hry, dlouhé procházky, aport, vodní sporty, nebo jenom tak se pomazlit. Je skutečným společníkem i pro děti.

Je klidný, nevylekají ho žádné zvuky, často se využívá při Canesterapii.

Jedna věc je jistá, pokud se rozhodnete pro Zlatého retrívra, opětujte mu jeho lásku.

 

Zdroj Foto: Fotobanka