Kočka domácí

Existence koček se píše již př.n.l. ale o systematickém chovu koček se hovoří o době konce 19.století. První výstava koček se konala v roce 1871 v Londýně. V následujících letech se konala téměř po celém světě. Kočky domestikované, které známe dnes jsou velmi podobné svým předkům. Tělo kočky je dlouhé s krátkými končetinami, mají krátký […]

Kočka

Existence koček se píše již př.n.l. ale o systematickém chovu koček se hovoří o době konce 19.století. První výstava koček se konala v roce 1871 v Londýně. V následujících letech se konala téměř po celém světě.

Kočky domestikované, které známe dnes jsou velmi podobné svým předkům. Tělo kočky je dlouhé s krátkými končetinami, mají krátký krk, přirozeně širokou hlavu a středně dlouhý ocas. Srst domácích koček je spíše krátká, rovná, přilehlá. Kočky váží  2,5-4,5kg a kocouři 3,5-7kg.

Domácí kočky mají se svými předchůdci mnoho společného. Lovit stravu chodí v noci, aby zvýšili pravděpodobnost úlovku. Nejčastěji loví ptáky a hlodavce. Svá mláďata rodí v opuštěních sídlech, kde se cítí bezpečně a je tam sucho.

Kočičky, které mají svůj domov a jsou pravidelně krmeny, mají lov jako zábavu. Také se velmi rády chlubí svKočka domácíými úlovky majiteli. Je tedy možné, že vám nechají za dveřmi myšku nebo polámaného ptáčka. Nikdy za to kočce nehubujte. Je to od ní poděkování, za vaši péči k ní.

Denní rytmus kočky je klidnější. Kočky domácí přes den odpočívají, většinu dne prospí. Nejraději někde zachumlané v teple. Pokud kočka žije doma, jistě si večer všimnete, že sedí na okně a pozoruje tmu. Kočky vidí ve tmě velmi dobře. V noci ožívají a loví.

Kočky známe krátkosrsté, dlouhosrsté. Rozlišujeme také plemena. Máme exotické, perské a britské kočky. Jedná se kočky se zavalitější stavbou těla. Ty drobnější, štíhlé postavy jsou především siamské a orientální kočky. Pro zájemce o další plemena doporučuji zakoupit knihu s konkrétním plemenem. Kde se dozvíte všechny důležité informace o povaze, potřebách dané kočky.

Kočka domácíKočky mají výborný sluch a zrak. V kombinaci s čichem jsou bezvadnými lovci. Kočky žijící v domácnostech se oproti venkovním kočkám dožijí až 15 let. K vyššímu věku přispívá kastrace i menší riziko nebezpečí.

Některé kočky pohlavně dospívají již v 6měsích, je tedy možné, že dojde k oplodnění. Ovšem tělesné dospívání kočky je až po 1.roce života, je tedy vhodné s nakrytím kočky setrvat.

 

Zdroj Foto: Fotobanka