Jak odnaučit kočku škrábat nábytek: Je to nelehký úkol

V tom ideálním případě kočka, žijící v bytě, na škrábání používá takzvané škrabadlo. Co ale dělat, když kočka na škrábání používá zařízení bytu? Rada v tomto případě vůbec není jednoduchá. Souvisí to hlavně s tím, proč vlastně kočka škrábe. Většina majitelů zná základní důvod: Škrábáním si kočka obrušuje drápky. Zbavuje se starých, vnějších na předních tlapkách a […]

V tom ideálním případě kočka, žijící v bytě, na škrábání používá takzvané škrabadlo. Co ale dělat, když kočka na škrábání používá zařízení bytu? Rada v tomto případě vůbec není jednoduchá. Souvisí to hlavně s tím, proč vlastně kočka škrábe.

Většina majitelů zná základní důvod: Škrábáním si kočka obrušuje drápky. Zbavuje se starých, vnějších na předních tlapkách a tím tak odhaluje drápky nové, pevné a ostré. Na zadních tlapkách si kočka v případě potřeby starou vrstvu drápu okusuje – možná jste si toho už také všimli.

Co možná nevíte: Kočka si škrábáním vyznačuje také své teritorium

Odstranění starého drápu ale není jediným důvodem, proč kočky škrábou. Tím podstatnějším je značení teritoria. V první řadě je to vizuální teritoriální značení, kdy stopy po drápech návštěvníkovi jasně ukazují, kdo je tady pánem. Druhořadým projevem je pachové označení, které člověk nevnímá, jiní živočichové (zejména tedy jiné kočky) ale ano. Na předních tlapkách kočky se totiž nalézají rozličné pachové žlázky. Jedny jsou mezi prsty, druhé jsou na polštářcích tlapek. Pohybem po škrábané ploše a tlakem se tyto žlázky aktivují a výměšek je směsicí pachů, která je pro každou kočku unikátní. Takový kočičí otisk prstu.
A v neposlední řadě plní škrábání pro kočku funkci jakéhosi strečinku. Během škrábání si perfektně protáhne a prokrví spoustu svalů, včetně zádových. Zároveň u této procedury trénuje zatahování a vytahování drápků, včetně jejich používání.

Každá kočka je jiná, některé nepředěláte

Z výše uvedeného nám vyplývá, že škrábání je součástí kočičí komunikace. Tedy nelze se ho nijak zbavit. A to ani tím, že budeme kočku pouštět ven. Pokud máte kvalitní škrabadlo a kočka jej využívá, žádné problémy se neobjevují. Ale často je tomu jinak a kočka z jakýchsi sobě vlastních nepochopitelných důvodů uzná za lepší jiné části vybavení bytu. A pak už může nastat problém. Ostatně kdo z nás by stál o rozdrápanou sedačku za pár desítek tisíc?
Je rozumné si hned od začátku odnaučování připustit, že se nám chování kočky napravit nepodaří (není to totiž nijak jednoduché ani stoprocentní). Náprava takzvaného destruktivního škrábání je během na dlouhou trať. Chce to znát nejen kočku jako takovou, ale hlavně tu konkrétní, která s námi žije. To pomůže odhalit příčiny toho, proč nám naše milovaná šelma ničí nábytek.

Jak na to? Ne vždy pomůže škrabadlo

Hned první věcí, kterou je třeba udělat, je instalace či změna škrabadla. Pokud škrabadlo nemáte, pořiďte si ho. Nemusíte si jej ani kupovat, použít se dá kde co. Třeba koberec přilepený na zdi, k němu jednu či dvě poličky ve výšce, aby na ně kočka musela po koberci vyběhnout, a máte vyhráno. Nejhorší jsou škrabadla omotaná lanem do horizontální spirály – ta bývají často v obchodech, ale pro kočku se nehodí. Má raději, když je lano okolo stojanu přilepeno ve vertikálních pásech. Lépe se jí škrábe a je tím pádem spokojenější. Také je dobré se zamyslet, zda je škrabadlo na dobrém místě. Případně jej zkusit přemístit, třeba se kočce jinde více zalíbí.
Popravdě řečeno, jiná možnost, než naučit kočku na škrabadlo není.  Otázkou spíše stále zůstává, jak to udělat. Pokud je škrabadlo v pořádku a je kočce příjemné, musíme pracovat na motivaci kočky v jeho používání. A to už je dost složité a musíte svou kočku dobře znát. Rozhodně nepoužíváme ani sílu ani tresty – kočka nebude nikdy reagovat na trest tak, jak čekáme, naopak, zatvrdí se a problémy se budou prohlubovat. Kočka je možná malá, ale válku s ní nemůžete nikdy vyhrát. Proto používáme rozum, na ten občas kočka nestačí.

Nalákejte ji na šantu kočičí

Zpátky k motivaci kočky. Pokud jsme si jisti, že naše škrabadlo je pro kočku naprosto ideální, a přesto jej využívá jen sporadicky, můžeme ji zkusit trošku „oblbnout“. Na to je perfektní šanta kočičí, po které se kočky mohou zbláznit. Pár kapek na škrabadlo a pro kočku by se mělo stát středem vesmíru. Použít se dají i jiné feromony – zkuste se zeptat svého veterináře, třeba bude o něčem vědět.
Druhým způsobem je negativní motivace. Měla by doplňovat pozitivní motivaci zejména u zvířat, kde nedochází k nápravě. Vhodná je střička na vodu, která se běžně používá k rosení a rozprašování. Naplňte ji čistou vodou a mějte po ruce. Jakmile kočka začne škrábat nábytek, stříkněte na ni vodu. Pokud nemáte střičku, přerušte její jednání jinak – třeba tlesknutím a podobně. Tak, aby kočka přerušila svou činnost a neměla z ní příjemný pocit. Ale bez násilí!
Autor: David Navara