Kočička z útulku?

Mezi nejčastější domácí mazlíčky patří bezpochyby kočky. Lidé si pořizují kočky z registrovaného i neregistrovaného chovu. Často však přecení svoje síly nebo je brzy opustí nadšení a kočičku dají do útulku. Největším problém je to, že majitelé své zvíře nevykastrují, ať už z jakéhokoliv důvodu a tím podporují již teď přeplněné útulky. Pokud chcete udělat […]

Kočka

Mezi nejčastější domácí mazlíčky patří bezpochyby kočky. Lidé si pořizují kočky z registrovaného i neregistrovaného chovu. Často však přecení svoje síly nebo je brzy opustí nadšení a kočičku dají do útulku. Největším problém je to, že majitelé své zvíře nevykastrují, ať už z jakéhokoliv důvodu a tím podporují již teď přeplněné útulky.

Pokud chcete udělat dobrý skutek a uvědomujete si, že kočička kterou si vyberete může mít špatné zkušenosti s předchozími majiteli, je adopce z útulku pro vás. Některé kočičky mají za sebou špatné zacházení a jejich adaptace v novém prostředí nemusí být zrovna lehká.

Nezapomínejte, že pokud jste si vzali zvíře z útulku, je vaše na celý život.

Proto si adopci předem velmi rozmyslete. Další špatnou péči a nedostatek lásky si nezaslouží.

Vhodný kočičí útulek?

Správný útulek provozují správní lidé. Každý útulek byl měl být registrován u místní veterinární správy. Kvalita útulku se liší velikostí, kvalitou péče i provozovatelem. V první řadě by vás v kvalitním útulku měli pustit do svých prostor. Měli byste vidět prostor, kde kočičky odpočívají, kde probíhá krmení a prostor pro kočičí wc. Jeli vše čisté a dobře uskladněné, kočičky v dobré kondici, nemusíte mít strach začít se seznamovat.

Někdy je dobrým ukazatelem i velké množství koťat. Je možné, že se může jednat o množírnu, to určitě nepodporujte.

Jak vybrat správnou kočičku?

Rada číslo jedna, nespěchejte! Zjistěte o kočičkách v útulku, co nejvíce informací. Pohovořte s pečující osobou o svých možnostech, způsobu života. Zda máte děti, zahradu. Posaďte se a čekejte. Je možné, že si vás kočička najde sama. Postupně si zužujte výběr na několik koček. Informujte se o stavu, povaze a historii kočky. Některé kočky jsou nalezenci, některé mohou být nemocné či týrané. Je potom důležité k takovým kočkám přistupovat individuálně a s láskou.

Stejně jako vy, spoustu otázek bude mít i útulek. Nedivte se. Správný provozovatel nebude chtít poskytnout k adopci kočku, aniž by si byl jistý, že půjde do dobrých rukou.

Na příchod kočičky domů se připravte! Zkontrolujte okna. Riziková místa zabezpečte. Zkontrolujte uklízecí prostředky, aby nebyly v dosahu. Vše důkladně ukliďte. V útulku se poraďte ohledně krmení. Je vhodné pokračovat ve stravě, na kterou je kočička zvyklá. Připravte pro ni pelíšek a wc bedýnku. Věci, kterých si vážíte prozatím ukliďte, některé kočičky si rády pohrají se vším co najdou. Připravte děti. Poučte děti, jak se k zvířátkům mají chovat. Jak o ně pečovat. Poučte je, aby zvířeti dopřáli klid, odpočinek a místo, kde se bude zvíře cítit bezpečně. Někde z jejich dosahu, kam děti nepůjdou. Výhodou pro vás bude i koupě škrabadla.

Pokud si pořídíte koťátko, bude jistě ve smlouvě, že necháte kočičku v určitém věku vykastrovat. O kastraci si zjistěte informace předem a vyhledejte spolehlivého veterináře. Starší kočičky odcházejí z útulku již vykastrované, většinou si útulek za starší kočky bere poplatek 500-1000, který slouží na chod útulku.

Pokud jste se rozhodli pro adopci, je to velmi hezký počin. Přeji vám i vaší kočičce spoustu krásných chvil