Suffolk

Není ovce jako ovce. Plemeno vzniklo již v druhé polovině 18.století, a to zkřížením beranů plemena sothdown s ovcemi norfolk. Norfolkské ovce byly zvyklé na drsné podnebí a pastviny v okolí Suffolku, často také absolvovaly dlouhé přesuny, které zvládaly bez potíží. Velmi odolnými byli i southdownští berani, kteří byli oblíbeni kvalitní vlnou, a také dobrou […]

Ovce

Není ovce jako ovce.

Plemeno vzniklo již v druhé polovině 18.století, a to zkřížením beranů plemena sothdown s ovcemi norfolk.

Norfolkské ovce byly zvyklé na drsné podnebí a pastviny v okolí Suffolku, často také absolvovaly dlouhé přesuny, které zvládaly bez potíží. Velmi odolnými byli i southdownští berani, kteří byli oblíbeni kvalitní vlnou, a také dobrou zmasilostí. Což znamená, že mají jateční zvířata dobře vyvinuté svalstvo. Tudíž zkřížením těchto plemen vznikla odolná zvířata s velikou užitkovostí. Jejich maso oproti běžným ovcím chovaných pro vlnu, není cítit lojem.

Ovce ani berani nemají rohy, mají černé hlavy a končetiny. Jehňata se rodí celá černá, ale do půli roka zbělají. V našich podmínkách se s nimi můžeme potkat celoročně. A proto se také hodí ke křížení s téměř všechny plemeny chovajících u nás.

Suffolkská ovce