Tajemný australský dingo: Zda je to ještě vlk, nebo už pes, řešili vědci 300 let

Málokdo ví, jak se dingo, tato vzhledem k ostatním zdejším živočichům moderní šelma, v Austrálii vůbec objevil. Stejně tak dlouho nebylo jasné, zda jde o zdivočelou formu domestikovaného psa místních domorodců, nebo poddruh vlka. Až výzkumy posledních let v tom udělaly poměrně jasno a výsledky jsou velmi překvapivé. Má se za to, že dingo se […]

Málokdo ví, jak se dingo, tato vzhledem k ostatním zdejším živočichům moderní šelma, v Austrálii vůbec objevil. Stejně tak dlouho nebylo jasné, zda jde o zdivočelou formu domestikovaného psa místních domorodců, nebo poddruh vlka. Až výzkumy posledních let v tom udělaly poměrně jasno a výsledky jsou velmi překvapivé.

Má se za to, že dingo se dostal do Austrálie přibližně před 5 000 lety z jihovýchodní Asie. Dodnes žije například v Thajsku a dalších zemích. Jde o jedinou nezavlečenou šelmu, která na kontinentě žije a nemá tady proto konkurenci. Až do příchodu lidí z jiných kontinentů žil izolovaně. Později se začal pářit s příchozími domácími psy a je zaznamenána i spousta případů úspěšné domestikace. V průběhu let se tak vyvinula řada mutací tohoto druhu, což ztěžovalo pátrání po tom, co je dingo vlastně zač.

Najít čistokrevného dinga je dnes problém

Dingo byl poprvé popsán německým zoologem Friedrichem Meyerem v roce 1793 jako Canis antarcticus. Od té doby jeho původ nedal spát dalším vědcům, což dokládá i častá změna jeho binomického jména. Nejprve to byl Canis lupus dingo, tedy „vlk dingo“, později Canis familiaris dingo, tj. „pes domácí dingo“.
Aby mohla být tato šelma správně klasifikována, není jednoduché. S příchodem moderního člověka do Austrálie se dingové zcela běžně začali křížit se psem domácím. Jsou známy případy, kdy se psi také zapojovali do jejich smeček.
Vodítkem mohla být barva dinga. Mělo se za to, že ten čistokrevný má mít žlutou až oranžovou barvu. Další omyl – tato šelma se rychle přizpůsobuje svému okolí i barvou, a tak v různých částech kontinentu najdete mutace také černé nebo naopak bílé. Zjistilo se tedy na desítky barevných variant.  Ale která je ta původní?

Ani vlk, ani pes

Až v posledních letech se australští vědci zaměřili na výzkumy prostřednictvím analýz DNA. Při hledání prapůvodního dinga začali využívat kosterní nálezy z období před rokem 1900, kdy ještě nedocházelo k míšení se psy. Testy potom přinesly nečekané odhalení: Dingo má mnoho společných rysů jak s vlky, tak se psem domácím. Žádné však nepřevažují, mnohé se naopak diametrálně liší.
Bylo tak dokázáno, že dingo je zcela samostatným druhem, nikoliv jen poddruhem zmíněných šelem. Má s nimi sice něco společného, ale asi v míře, jako člověk s opicemi. Takže pokud říkáme „divoký pes dingo“, je to vlastně špatně. Tato šelma nyní nese latinský název „canis dingo“.

 

 

Čtěte také:

Nejstarší psí plemena světa: Vlk, prapředek všech dnešních psů

Nejstarší psí plemena světa: Aljašský malamut, blízký potomek vlka

Úvaha psycholožky: Kterých psů se vlastně máme bát? Jenom těch „bojových“?