Nejstarší psí plemena světa: Aljašský malamut, blízký potomek vlka

Jméno dostal tento pes podle eskymáckého kmene Mahlemut, u kterého byl „bílými cizinci“ poprvé spatřen. Dlouho nikdo nevěděl, odkud se tady na Aljašce vlastně malamut vzal. Až nedávné zkoumání jeho DNA přineslo překvapivé zjištění: Jde o velmi, velmi staré plemeno, které má v genech starověké asijské psí rasy. Také nevěříte, že tenhle krasavec patří opravdu mezi […]

Jméno dostal tento pes podle eskymáckého kmene Mahlemut, u kterého byl „bílými cizinci“ poprvé spatřen. Dlouho nikdo nevěděl, odkud se tady na Aljašce vlastně malamut vzal. Až nedávné zkoumání jeho DNA přineslo překvapivé zjištění: Jde o velmi, velmi staré plemeno, které má v genech starověké asijské psí rasy.

Také nevěříte, že tenhle krasavec patří opravdu mezi nejstarší plemena na světě? Není divu, malamuta objevil svět až koncem 19. století, a to možná jenom kvůli tehdejší zlaté horečce. Eskymákům ale věrně sloužil už stovky let před tím, než se do jejich teritoria dostala naše civilizace…

Povaha

Tento pes patří k takzvaným „primitivním“ plemenům. Což není nic hanlivého, malamut je jen na původním stupni vývoje, tedy není ovlivněn zásahy lidí. Ne nadarmo se mu také říká „vlčí pes“. Má velmi přátelskou povahu, není to ale pes jednoho

pána. Miluje společnost lidí, jeho charakteristickou vlastností je nebýt nikdy agresivní. Je velmi vhodný k malým dětem.
Prakticky neštěká, občas jen může výt stejně jako vlci. Často „povídá“, tedy bručí při hře nebo když vítá příchozí.
Malamut také nikdy nebude hlídat váš dům, tato vlastnost je mu zcela cizí. Neznámé lidi zdvořile přivítá a nestará se o to, zda pánovi neodnášejí něco z domu. Protože postrádá jakékoliv známky agresivity, nelze počítat ani s tím, že by vás bránil.

Tenhle pes opravdu není pro lenochy!

Aljašský malamut je výjimečně otužilý a odolá těm nejhorším rozmarům počasí. Přežije i hluboké mrazy. Pro Eskymáky to byl vždy neocenitelný pomocník. Ve spřežení smečka bravurně táhne sáně, malamuti jsou také skvělí lovci. A i když to pejskaři neradi slyší, v nouzi nejvyšší posloužil i jako potrava.
Pokud byste si ho chtěli pořídit, pečlivě svůj úmysl zvažte. Malamut potřebuje prostor, v pohodě se dožije i více než 16 let. Je nesmírně aktivní, bude se neustále dožadovat vaší společnosti a hlavně: Chce běhat, běhat, běhat. Pokud patříte k lenochům, potom si jako svého psího kamaráda zvolte raději nějaké klidnější plemeno.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *