Mazlíčci pro náročné: Necítíte se na koně? Pořiďte si poníka

Milujete koně, ale na velké plemeno si netroufáte? Pořiďte si poníka! Ovšem neunáhlete se. Poníci jsou sice zmenšenou variantou, rozhodně ale potřebují k životu stejně jako velcí koně kvalitní podmínky. Pro poníka musíte mít výběh, čas od času počítejte s dobrou veterinární péčí, a hlavně mu dopřejte lidskou náklonnost. Nezapomínejte, že poník je stádové zvíře. Bude tedy […]

Milujete koně, ale na velké plemeno si netroufáte? Pořiďte si poníka! Ovšem neunáhlete se. Poníci jsou sice zmenšenou variantou, rozhodně ale potřebují k životu stejně jako velcí koně kvalitní podmínky.

Pro poníka musíte mít výběh, čas od času počítejte s dobrou veterinární péčí, a hlavně mu dopřejte lidskou náklonnost. Nezapomínejte, že poník je stádové zvíře. Bude tedy potřebovat alespoň jednoho kamaráda – ideálně dalšího poníka.

Seznamte se s charakterem poníka

Ani poník rozhodně není žádný mrňous. Jedno z nejrozšířenějších plemen poníka – velšský – může v kohoutku dorůstat až téměř ke 140 cm. Pečlivě proto zvažte, k jakému účelu si toto krásné zvíře pořizujete: zda jej chcete na ježdění pro své děti, nebo spíš na spásání trávy ve vaší zahradě, na kterou nemáte čas. Nepouštějte se do žádných „hurá akcí“. Naopak, sežeňte si veškeré informace k chovu takového mazlíčka předem. Poradí vám jistě zkušení chovatelé, chovatelské svazy či zaměstnanci některého z hřebčínů. K základním předpokladům patří komfortní výběh a ustájení, ale také dostatek krmení. Neukvapujte se při koupi. Chtějte vidět doklady i matku zvířete.

Abyste poznali charakter koníka, vstupte za ním do boxu v jeho přirozeném prostředí. Pohlaďte ho po hlavě, zkontrolujte stav jeho kopyt i očkovací průkaz. Dobří chovatelé prodávají koně i s ohlávkou. Pozor dávejte zejména na překupníky, kteří často nekvalitní poníky nakupují v Holandsku za pár eur a s velkým ziskem je prodávají.

Nejrozšířenější plemena? Shetlandský ponny

Každý poník je osobnost. Tato zvířata byla vyšlechtěná pro život venku, takže jim bohatě postačí přístřešek, kde najdou v létě ochranu před palčivým sluníčkem nebo před bouřkou. Zejména shetlandský ponny má hustou srst, která ho před nepřízní počasí ochrání. Poníci milují výběh na pastvině a lehnutí jim postačí i suchá zem.

V létě sůl, v zimě seno

Zatímco v létě se váš poník může pást na louce a pravidelně potřebuje sůl, v zimě mějte připravenou dostatečnou zásobu sena. Nepohrdne čas od času ani nějakým pamlskem. Radost mu jistě uděláte mrkví nebo sem tam tvrdým pečivem. Vhodné jsou i speciální krmné směsi, rozlišujte však, zda krmíte hříbata, koně v produktivním věku nebo „dědečky“. Jestli nechcete, aby váš poník trpěl v létě díky bohatosti pastvin a luk nadváhou, pořiďte mu tzv. pastevní náhubek.

Věnujte mu péči

Déšť ani válení poníkům vůbec nevadí. Jsou totiž samočistící. Věnujte ale čas pravidelné údržbě kopyt a nezaškodí jim ani občasná koupel. Užívají si také hřebelcování, zejména pak na jaře, kdy je potřeba odstranit zbytky zimní srsti.

Učenlivý, ale tvrdohlavý

Poníci jsou velmi chytří a učenliví. Jejich výchova však vyžaduje především trpělivost. Netrestejte poníka, že něco hned nepochopil správně. Zvolte laskavý přístup. Problémy s výchovou se mohou objevit u zvířete, které nevyrůstalo ve stádě, zejména pokud jde o malého hřebečka. Jestliže založíte váš vztah na pravidelném kontaktu a budování důvěry, jeho vzpurnost a tvrdohlavost postupně zmizí.

Autorka: Hana Raiskubová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *