Psycholog radí: Jak na bezproblémové soužití psa a miminka

Je stále více rodin, kde žijí pohromadě psi a malé děti. Aby toto soužití „klapalo“ a nevznikaly zbytečně vyhrocené nebo dokonce nebezpečné situace, je dobré znát alespoň pár obecných zásad, jejichž dodržování přispěje k bezpečnosti miminka a ke klidu psa i rodičů. Máte-li už doma psa a teprve čekáte miminko, věnujte se přípravě, ještě než […]

Je stále více rodin, kde žijí pohromadě psi a malé děti. Aby toto soužití „klapalo“ a nevznikaly zbytečně vyhrocené nebo dokonce nebezpečné situace, je dobré znát alespoň pár obecných zásad, jejichž dodržování přispěje k bezpečnosti miminka a ke klidu psa i rodičů.

Máte-li už doma psa a teprve čekáte miminko, věnujte se přípravě, ještě než přijde miminko na svět:

  1. Dbejte o dobrý zdravotní stav vašeho psa – pravidelně jej vakcinujte a zbavujte jej vnitřních i vnějších parazitů. Po hře nebo manipulaci se psem si umývejte ruce.
  2. Nedovolte psovi pobývat tam, kam nebude smět, až bude doma miminko (postel, dětský pokoj, hrací koutek apod.).
  3. Naučte psa několik cviků základní ovladatelnosti (přivolání, sedni, lehni, zůstaň, k noze, NE!) a s pomocí pamlsků je upevněte tak, aby je pes vykonával jako podmíněný reflex. Jen tak bude pes dobře ovladatelný, aniž byste na něj museli křičet, sahat nebo se s ním přetahovat.
  4. Naučte psa odevzdávat aport, ale také nalezené nebo „uloupené“ předměty. Pokud předmět pustí, pochvalte jej a odměňte pamlskem nebo hračkou.
  5. Naučte psa pobývat na určeném místě. Všechny hračky a pamlsky mu dávejte jen na pelíšek, hledejte jej tam vždy, když si s ním chcete hrát, když chcete jít na procházku, když přijdete z práce. Na pelíšku jej nikdy netrestejte a nenapomínejte, ani mu z pelíšku nic neberte, dokud tam leží.
  6. Naučte psa hrát si bez vaší asistence například s míčem s otvory, ze kterých vypadávají granule, s hračkou Kong nebo se žvýkací kostí. Měl by vydržet alespoň 15 minut bez vaší pozornosti.
  7. Opatřete místo dveří do rámů mříž nebo plůtek, aby pes mohl být na chvíli oddělen, ale přitom vás mohl pozorovat. Nabídněte mu zajímavou hračku a dobu oddělení jen velmi pomalu prodlužujte.

https://youtu.be/yqoJ6McfywM

Miminko nikdy nenechávejte bez dozoru!

Po příchodu miminka seznamte psa nejprve s novými věcmi (vanička, kočárek) a pachy (oblečení, plínky). Jestli neprojevuje mimořádné vzrušení, nechte mu opatrně miminko očichat. Když se musíte věnovat miminku, nechte psa za mříží, aby se vám nemotal pod nohama a nemuseli jste jej stále napomínat. Pokud jste nepodcenili přípravu, dokáže se na tu chvíli zabavit sám. Pak jej ale musíte hezky pochválit a věnovat se mu, aby na miminko nežárlil. A procházky s kočárkem a s dobře ovladatelným pejskem budou hračkou.
Máte-li už doma miminko a uvažujete o koupi psa, budete muset výše uvedené zásady uplatňovat „za plného provozu“ a k tomu více dbát o hygienu, protože po štěňátku bude třeba občas uklidit nějakou tu loužičku nebo hromádku. Ale štěně se zase velmi rychle přizpůsobí chodu domácnosti a miminko bere jako něco, co tam přirozeně patří. Jen pozor na divoké štěněcí hry – ty provozujte pokud možno venku mezi dalšími štěňaty.
A důležitá rada na závěr: Ani s tím nejhodnějším psem nenechávejte nikdy miminko bez dozoru!

Autorka: MVDr. Hana Žertová

O autorce:

Hana Žertová je veterinární lékařka, která se ve své profesi zaměřila na behaviorální medicínu psů a koček. Tento obor studovala především v systému postgraduálního vzdělávání veterinárních lékařů v Německu. V roce 2009 natočila televizní seriál Polepšovna mazlíčků, vydala několik knížek o častých problémech psů a koček, publikuje v odborných časopisech a přednáší chovatelům i veterinárním lékařům. Ve školkách pro štěňata učila majitele lépe psům rozumět, vybudovat pěkný vztah a předcházet poruchám chování. Z těchto zkušeností čerpá její poslední knížka Od štěněte ke psu.