Dogdancing – Couvání

Druhá řada cviků pokračuje couváním. Různě na internetu najde člověk mnoho metod jak psa naučit couvat. Většina z nich nakonec i vede k správnému a hezkému couvání, ale celý postup je zbytečně složitý a pes získá mnoho zlozvyků. Výsledek: Pes na povel začne couvat rovně z pozice, ve které se právě nachází. Můj povel: COUVEJ Pomůcky: […]

Druhá řada cviků pokračuje couváním. Různě na internetu najde člověk mnoho metod jak psa naučit couvat. Většina z nich nakonec i vede k správnému a hezkému couvání, ale celý postup je zbytečně složitý a pes získá mnoho zlozvyků.

Výsledek: Pes na povel začne couvat rovně z pozice, ve které se právě nachází.
Můj povel: COUVEJ
Pomůcky: podložka (např. kobereček, hadr), pamlsky, hračka, popř. klikr

Když jsem přemýšlela nad postupem, který použiji já, základem byly dvě podmínky – pes se nebude učit stáčet se při couvání (couvat šikmo) a zároveň pomůže odstranit tento zlozvyk u mé ohařky. Cvik, který popíši v tomto dílu, je také obsažen v postupových zkouškách – MD 1: jeden prvek, kdy pes couvá minimálně 8 kroků psovoda, přičemž pes může být v libovolné pozici vůči psovodovi; MD 2: minimálně 8 kroků psovoda, kdy pes couvá. Tento prvek musí být zařazen dvakrát, přičemž pes musí být v jednom případě u nohy psovoda, ve druhém případě ve volné pozici; MD 3: minimálně 12 kroků psovoda. Tento prvek musí být zařazen dvakrát, přičemž jeden prvek musí být v pozici u nohy a jeden ve volné pozici. Jeden z těchto dvou prvků musí být proveden v kruhovém tvaru; F 1: jeden prvek kde pes couvá minimálně 4 psovodovy kroky. Pes je v libovolné pozici vůči psovodovi; F 2: jeden prvek kde pes odcouvá do vzdálenosti minimálně 3 metry. Prvek musí být proveden nepřerušovaně.

Poznámka: Couvání v heel pozici (= u nohy) nebo odcouvání a přicouvání k psovodovi je zařazeno i v dalších zkouškách i některé výše uvedené zkoušky tyto cviky obsahují. Nezmiňuji je zde, protože postup k jejich naučení je jiný.

Postup:

  1. Naučíme psa stoupat si zadníma nohama na zvolenou podložku a stát při tom čelem k nám. Odměňujeme za: pohled na podložku, pohyb k podložce, dotyk předních s podložkou, 2 přední na podložce, 3 – 4 na podložce, natočení čelem k nám, 2 přední z podložky. U všech kroků zůstáváme jen krátce (např. jen 2x – 3x odměna). Výsledná pozice je základem všeho dalšího. (Pokud nepracujete pomocí shapingu a nechcete si vyzkoušet tento postup, není problém tuto pozici naučit psa pomocí navádění.)
  2. Když se pes už automaticky otáčí na nás a na podložce jsou jen jeho zadní nohy, začneme měnit „směr“, ze kterého pes do pozice nabíhá. Poprvé ho necháme dostat se do pozice popředu a odměníme ho pamlskem daným na zem do dostatečné vzdálenosti, aby musel z podložky alespoň jednu nohu dát pryč. Po sežrání pamlsku by měl automaticky zadní nohu vrátit na podložku – odměníme na podložce a druhý pamlsek dáme opět na zem. Toto pořád opakujeme a pokládaný pamlsek dáváme dál a dál od podložky – nejprve jedna zadní, pak obě zadní a 1 – 2 kroky. Odměnu dáváme okamžitě při styku s podložkou. Pes v této fázi má bez otálení krok po kroku couvat a přímou cestou k podložce. (Pokud má pes problém si uvědomit vracení se na podložku, vezměte do ruky pamlsek, dejte ruku psovi k hrudi a on automaticky „zacouvá“.)
  3. Pes postupně couvá na podložku z větší a větší vzdálenosti. Při 4 psích krocích můžeme při prvních pokusech odměňovat nadvakrát. Je lepší ale pokládat pamlsek na zem, protože pes má pamlsek na zemi spojený s následným couváním. Odměna z ruky ho vyvede trochu z míry. Tímto způsobem se dostaneme na cca 6 – 8 kroků.
  4. Odcouvání 6 – 8 kroků nedělá psovi problém. V tuto dobu změníme psův náběh na podložku (doteď na začátku cvičení nabíhal popředu) – navedeme psa před sebe tak, že jeho zadní nohy jsou jen malý kousek od podložky. Tento malý kousek by pes měl bez problémů překonat.
  5. Začneme s přidáváním povelu. Těsně po sežrání pamlsku zvolený povel vyslovíme (pes ale musí už 100% couvat!).
  6. Psa už máme čelem k sobě a na povel couvá na podložku – úplně vynecháváme prvotní nabíhání.
  7. Neustále zvětšujeme vzdálenost od podložky. Občas odměňujeme v půli cesty, ale stále dbáme na konečný styk s podložkou. Odměňujeme pouze rovné couvání!
  8. U velké vzdálenosti odměňujeme ještě před stykem s podložkou. Nakonec podložku odebereme – při procvičování ji ale stále můžeme zařadit.
  9. Pes už od nás bez problému odcouvá na velkou vzdálenost. Tento cvik procvičujeme na různých místech a vzdálenost pořád měníme.
  10. Pro lepší průběh přidáme opět podložku – hodně zkrátíme vzdálenost a změníme naši pozici (pokud jsme stáli, začneme při couvání např. klečet). Dále začneme chodit vpřed (do couvajícího psa) – nejprve jen neznatelně přešlapujeme na místě, poté kolena zvedáme výš a nakonec se i rozejdeme.
  11. Další hezká varianta je naše couvání od couvajícího psa. Začneme opět jen s přešlapováním na místě, poté se zvedáním kolen a nakonec couváme.
  12. Zařadíme cvik do sestavy.

Při přeučování již zmiňovaného stáčení je důležité dlouho zůstat u bodů 2, 3, 4. Na kratší i delší vzdálenost je možné přidat pro začátek i malou zábranu – např. násada na koště.

Tip: Vyplatilo se mi používat více pamlsků a odměňovat nejprve na podložce a pak až teprve položit další pamlsek na zem, avšak občas jsem pamlsek na zemi vynechávala a své psy k sobě pouze zavolala (až po přidání povelu k couvání).

Autor video: Daniela Lešáková

Foto: Lenka Fürstlová

O autorovi: Daniela Lešáková

Výcviku psů se věnuji od ledna roku 2007, kdy jsem nastoupila do řady mezi vlčáky se svým prvním psem – jorkšírem. O skoro rok a půl později přibyla do smečky Connie (malý münsterlandský ohař). A konečně v roce 2010 jsem si přivedla domů 1 rok starou fenku křížence Vinnie. Momentálně běhám 6. rokem agility (Connie i Vinnie jsou v kategorii LA2), věnuji se učení různých triků a okrajově zkouším s ohařkou bikejöring. Dále chovám africké šneky – lissachatiny. Při výcviku se neřídím striktně jen jednou metodou, ale kombinuji více zdrojů v jednu, která mým psům vyhovuje.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *