Hadi pro začínající teraristy: Užovka červená je nejméně náročná

Pokud jste, co se týče teraristiky naprostí začátečníci, pak je pro vás ideální volbou pro chov užovka červená. Je počítejte s tím, že stejně jako ostatní hadi jsou dlouhověké. Budou vám tedy dělat společnost určitě více, než 10 let… Ze všech hadů, které jsme si představovali v minulých článcích (hroznýš královský, krajta královská, korálovka) je užovka […]

Pokud jste, co se týče teraristiky naprostí začátečníci, pak je pro vás ideální volbou pro chov užovka červená. Je počítejte s tím, že stejně jako ostatní hadi jsou dlouhověké. Budou vám tedy dělat společnost určitě více, než 10 let…

Ze všech hadů, které jsme si představovali v minulých článcích (hroznýš královský, krajta královská, korálovka) je užovka červená pro začínající chovatele jednoznačně nejvhodnější. Tento krásný had (Elaphe Guttata nebo nověji Pantherophis guttatus) má svoji domovinu v oblasti jižní a jihovýchodní části USA a také částečně v severovýchodním Mexiku. Tak jako mnozí ostatní hadi, i užovka má spousty barevných mutací. Některé se snaží bohužel vytvořit i sami chovatelé, proto je občas k vidění i zbarvení, které v přírodě jen tak nevidíte. Osobně nejsem příznivcem tohoto křížení a vytváření nových barevných forem. Protože i čisté formy jsou barevně velmi krásné a pro chovatele zajímavé.

Po vylíhnutí žížala, v dospělosti má hodně přes metr

Užovka v dospělosti dorůstá cca do 180cm. Nicméně většinou se setkáváme s délkou od 130 cm do 160 cm. Jen pro zajímavost při vylíhnutí měří cca 20cm.  Jedná se o nenáročného a klidného jedince. Pokud splníme základní podmínky pro chov, bude Vám tento had dělat jen radost. Jako všichni hadi je i užovka dlouhověké zvíře. Běžně se dožívá v dobrých podmínkách 13 a více roků. Není výjimkou ani věk 18 let, ale i více.

Stačí i malé terárium

Velikost terária a to i pro dospělého jedince je plně dostatečná 80x40x40. Jako substrát volíme směs čisté rašeliny a bukových štěpek. Samozřejmostí je mít dostatečně velkou misku s čistou vodou. Do terária je vhodné umístit nějaký ten úkryt, tak aby se had mohl v případě potřeby skrýt a měl tak pocit bezpečí. Teplotu držíme v rozmezí mezi 25 a 28 stupni přes den, s nočním poklesem na cca 22 st. Teplotu je třeba v teráriu zajistit tak, aby vznikly tepelné mosty. Tedy, aby v chladnějším místě bylo 25st. a v teplejším 28st. s lokálním ohřevem přímo pod žárovkou.

Jak užovku krmit

Krmíme drobnými hlodavci. Podle velikost a stáří hada volíme i frekvenci krmení. Pokud máme doma čerstvě narozeného jedince tak krmíme cca 1x za týden myším holátkem. Frekvenci postupně prodlužujeme tak, aby v dospělosti (cca 2-2,5 roku) had dostával 1x za cca 14 dní jednu dospělou myš.

U všech chovaných hadů je třeba nejprve zajisti vhodné terárium. Co vše bychom měli mít nachystané před samotným pořízením hada a kde ho pořídit si povíme v příštích článcích.
Autor:  Miroslav Slavíček

Nevíte si rady? Ptejte se odborníka

Miroslav Slavíček patří mezi známé chovatele hadů v České republice. Chovem hadů škrtičů se zabývá více jak 20 let. Svoji oblibu si získal zejména mezi začínajícími chovateli. Je proslulý nejen špičkovou kvalitou svých hadů, ale i svojí ochotou vždy poradit a poskytnout profesionální rady, které za léta chovu hadů nasbíral. Své rady poskytuje i přes své webové stránky www.chovamehady.cz, které v roce 2009 založil. Zdarma na pozvání učitelů jezdí po celé republice dělat přednášky dětem o chovu hadů.

3 názory na “Hadi pro začínající teraristy: Užovka červená je nejméně náročná”

  1. jana chylkova

    Dobry den, dekuji za prehledne informace. Chtela bych poprosit o radu, koupila jsem si na burze sbou druhou uzovku cervenou a zapomnela se zeptat na jeji stari. Ma cca 30cm a byla krmena jednou tydne dvema holatky, da se prosim plus minus odhadnout stari hada?

    Moc dekuji

    Jana Chylkova

    1. Jaroslav V.

      Hezký den,
      váš dotaz předáme našemu spolupracovníkovi, autorovi články. Odpoví vám během několika dní.
      Redakce

    2. Dobrý den paní Chylková, pokud má užovka 30 cm tak počítám stáří cca 2-3 měsíce. Jinak doporučuji krmit jen jedním holátkem. Klidně mi napište na: info@chovamehady.cz. Tam mě můžete poslat i nějaké foto atd…

Diskuse uzavřena.