Mýty a pravda o zvířatech: Pavouk v domě přináší štěstí

Mnoho zvířat, kteří s námi lidmi žijí, je spojeno s nesčetnými mýty a pověrami. Všichni třeba víme o černé kočce, přebíhající přes cestu. Budeme mít smůlu… A jak je to s pavouky, kteří nás provázejí od doby, kdy jsme se stali lidmi? Pavouci jako symbol štěstí provázejí lidstvo od nepaměti. Jsou vyobrazeni Nazcy na náhorních plošinách, najdeme je […]

Mnoho zvířat, kteří s námi lidmi žijí, je spojeno s nesčetnými mýty a pověrami. Všichni třeba víme o černé kočce, přebíhající přes cestu. Budeme mít smůlu… A jak je to s pavouky, kteří nás provázejí od doby, kdy jsme se stali lidmi?

Pavouci jako symbol štěstí provázejí lidstvo od nepaměti. Jsou vyobrazeni Nazcy na náhorních plošinách, najdeme je na malbách starého Egypta, jako amulet jsou známi i starověkým Římanům. Přesto v nás tito živočichové vzbuzují často nepřekonatelný odpor.

Odpor k pavoukům máme v genech

Arachnofobici vědí své. Jde o nejčastější fóbii vůbec. Poslední vědecké výzkumy ukázaly, že tento odpor máme vrozený už z dob, kdy jsme slezli ze stromů. Lidský zrak preferuje oblé předměty. Ať už je to například ovoce, nebo zvířata, z nichž většina má oblé křivky. Naproti tomu je pavouk vlastně hranatý. Jeho nohy trčí v ostrých přímkách, tělo se liší od ostatního hmyzu.
Ukážete-li skupině lidí jen obrázky pavouků, otřesou se odporem. Spojíme-li ale tyto obrázky třeba s vypodobněním jablka nebo berušky, mozková aktivita je mnohem pozitivnější. Naznačuje to, že naše podvědomí má k těmto tvorům negativní postoj. Proč tedy pavouka přesto považujeme za nositele štěstí?

Zabít pavouka znamená neštěstí

Pokud nežijeme v totálně aseptickém prostředí, zjistíme, že pavouk je našim společníkem v každé domácnosti. Je to samotář, který „nevyhledává popularitu“. V tichosti nás zbavuje obtížného hmyzu, aniž bychom o tom věděli. Když ho přesto zahlédneme, řekne vám každá babička: „Nezabíjej ho, budeš mít smůlu!“
Má svým způsobem pravdu. Bez pavouků se vám nebude žít lépe, naopak, jak velí historická zkušenost lidí. Pokud se vám podaří překonat odpor, raději ho chytněte a vyhoďte. Najde si jiný domov, kde vadit nebude.

Nejčastější pověry a mýty

  • Když uvidíte „svého“ pavouka sbíhat dolů po pavučině, čeká vás prý dlouhá cesta. Jde zřejmě o lidovou zkušenost, ničím nepodloženou.
  • Pokud se na vás třeba v lese přilepí pavučina, najdete již brzy opravdové přítele, který vás bude chránit. Jde o jednu z mnoha „babských“ pověr.
  • Zahlédnout křižáka znamená velké štěstí. Tento pavouk se měl údajně pokusit během ukřižování Krista zastavit svými pavučinami krvácení z jeho ran. Od té doby nese na těle Kristův kříž. Zahlédnout tento druh je štěstí samo o sobě. Jde o pavouka, který se pečlivě skrývá a uvidíte ho skutečně jen zřídka.

Pokud tedy dostanete zlatého pavoučka na řetízku jako amulet, budete mít určitě štěstí. Daroval vám ho člověk, který vás má rád a přeje vám jen to nejlepší. Najít takového je dnes obtížné a tak si toho náležitě važte…

Autor: V. Frejka

1 názor na “Mýty a pravda o zvířatech: Pavouk v domě přináší štěstí”

  1. Vostrá Ludmila

    Nezabíjet pavouky v bytě povede k tomu, že se budete muset vystěhovat vy! Já to praktikuji a učím i děti, že venku jsou doma zvířata, tak ustupovat musíme my, ale v našem domě nemají co dělat (kromě domácích mazlíčků) takže v domě- pokud se nenechají odchytit a odnést, holt musejí umřít! V zahmyzeném domově může žít jen prase!

Diskuse uzavřena.