Péče o psí mazlíčky v letních měsících

Nejen na přímém slunci, ale i ve stínu, v kotci, doma a především v rozpáleném autě může dojít k přehřátí našich čtyřnohých kamarádů. Stejně jako lidé i zvířata trpí horkými dny a k případnému přehřátí stačí několik málo minut. Jak předcházet přehřátí? Je důležité znát svého psa a přizpůsobit se jeho požadavkům, každé plemeno je jinak náchylnější. Větší pozor […]

pes u vody

Nejen na přímém slunci, ale i ve stínu, v kotci, doma a především v rozpáleném autě může dojít k přehřátí našich čtyřnohých kamarádů. Stejně jako lidé i zvířata trpí horkými dny a k případnému přehřátí stačí několik málo minut.

Jak předcházet přehřátí?

Je důležité znát svého psa a přizpůsobit se jeho požadavkům, každé plemeno je jinak náchylnější. Větší pozor bychom měli dát v případě, že máme doma starého psa, nebo naopak štěně. Také máme-li psa nemocného, se srdeční vadou, s dýchacími obtížemi, obézní psi a psi s hustou podsadou. K přehřátí také často dochází u psů s krátkými čumáky, jako je například buldoček.

Je tedy nutné u takových plemen a jedinců omezit pohyb a výcvik na minimum. Máme-li tedy smečku s více plemeny, rozlišujeme jejich možnosti. Náchylné psi k přehřátí venčíme ráno a večer, popřípadě individuálně podle potřeby. Vyhledáváme procházky stínem a zkrátíme běžný interval.

Vždy u všech plemen dbáme na to, aby si nespálili packy o rozehřátý povrch chodníků a silnic.

Je vhodné nosit s sebou vodu a misku k napití.

Není vhodné: Zbavovat psa srsti v domnění, že mu odlehčíte

Srst má zaručit izolaci zvířat od zimy, vody, ale i horka. Pakliže psa oholíte, zbavíte ho ochranné vrstvy a jeho odolnost vůči přehřátí se tím razantně zmenší. Navíc tak může dojít k popálení kůže, která není připravená na sluneční záření.

Je mnohem vhodnější psa pravidelně vyčesávat a upravovat tzv. efilací, prostříhávání srsti.

Pocení u psů je jiné než u lidí. Pes se potí v tlapkách, můžete tedy spatřit mokré otisky na podlaze. Pomocí rychlého dýchání a vyplazeného jazyka poznáte, že se pes ochlazuje. Je tedy důležité udržet v létě tělo psa v chladu a udržet mu možnost volného dýchání s otevřenou pusou. Nejsou proto vhodné kožené a úzké náhubky. Vždy musí mít pes možnost otevřít čelist a vyplazit jazyk.

Cestování

Během jízdy dopřejte psovi dostatek vody, v prostředcích s klimatizací o to dvojnásob.

Co dělat, je-li pes už přehřátý?

Hlavními příznaky přehřátí je velmi rychlé nepravidelné dýchání bez přestávek. Často nepolyká sliny a neolizuje se. Je neklidný, často se převrací a hledá stín a chlad.

Dalším příznakem může být jeho nezájem o hru, odmítání pamlsků, nebo dokonce nezájem o vodu, pes si pouze smočí jazyk, ale nenapije se. Může se objevit i pěna u pusu.

Co v takovém případě dělat? Jak psovi správně pomoci?

Začneme chladit, ale nelijeme na psa studenou vodu, nesprchuje ledovou vodou, mohlo by dojít k šoku. Vlažnou vodou otíráme psa od hlavy. Použít můžeme žínku, ruce cokoliv. Dále chladíme packy, následně celé nohy. Otíráme stále vlažnou vodou, ne studenou. Zvíře uklidňujeme a nabízíme tekutiny. Sledujeme stav postiženého psa. Obklady můžeme nakonec směrovat po stranách směrem k hřbetu. Pomoci si můžeme i iontovým nápojem, pozor léčí-li se pes s ledvinami, je vhodné po stabilizaci navštívit veterináře. Po zklidnění umístíme psa na chladnější dobře větrané místo, packy můžeme nechat namočené v misce s vodou, stále pobízíme k pití.

Při vysokých teplotách není vhodné rozehřáté psi ani jiná zvířata prudce chladit vodou, nebo je nechat skočit do studeného rybníka, Dbáme na prevenci přivození šokového stavu. A také obráceně, není vhodné mokrého psa nechat ležet na průvanu, mohlo by dojít k jeho nachlazení.

Pakliže si svépomocí doma nepomůžete, je vždy vhodné při zhoršujících se příznacích vyhledat odbornou pomoc. Znepokojit by vás mělo nadměrné slinění, pěnění, kašel, apatie, ochabení svalů, nemožná chůze až křeče a zvracení. Vždy co nejrychleji vyhledejte pomoc veterináře. Jde o minuty.