Máme doma štěně: Pozor na rozinky i čokoládu, mohly by mu ublížit

Pořídili jste si štěňátko a chcete pro ně jenom to nejlepší? To je chvályhodné, ale je třeba vědět, že některé věci prostě nesmí, jinak ho spolehlivě zahubíte… Že se pejskům (a to i dospělým), nesmí dávat čokoláda, snad víte. Platí to ostatně i pro kočky. Ale tušíte, že svého mazlíčka můžete spolehlivě zahubit i zdánlivě […]

Pořídili jste si štěňátko a chcete pro ně jenom to nejlepší? To je chvályhodné, ale je třeba vědět, že některé věci prostě nesmí, jinak ho spolehlivě zahubíte…

Že se pejskům (a to i dospělým), nesmí dávat čokoláda, snad víte. Platí to ostatně i pro kočky. Ale tušíte, že svého mazlíčka můžete spolehlivě zahubit i zdánlivě neškodnými rozinkami, hroznovým vínem nebo v cukrárně koupeným dortem? A pozor i na krémy na boty – obsahují látky, které pejskovi náramně voní, jenže i tak běžná věc v domácnosti ho může zabít.

Co může zahubit vaše štěnátko

Rozinky a hroznové víno – jejich pozření vyvolává rychlé selhání ledvin a u citlivějších jedinců vede k úmrtí. Vědci dosud nezjistili, kteří psi jsou „citlivější“, takže to u toho svého raději nezkoumejte! První pomoc: Obsahové látky hroznů a rozinek se déle vstřebávají, proto je v rámci první pomoci možno vyvolat zvracení asi do hodiny od pozření a následně podat aktivní uhlí.
Dorty a zákusky – jejich výrobci do některých z nich přidávají umělé sladidlo xilitol. Stimuluje slinivku, která potom „vyrobí“ takové množství inzulínu, že pes zkolabuje. První pomoc: Pokud je zvíře při vědomí, vyvolat zvracení a následně podat aktivní uhlí, ale to jen několik minut po pozření, látka se rychle vstřebává. Dále je možno podat několik kostek cukru nebo stříkačkou vpravit do tlamy cukerný roztok.
Čokoláda – ta je navíc nebezpečná i pro kočky. Může zvířatům poškodit slinivku, navíc obsahuje teobromin. Ten vyvolává u zvířat poruchu srdečního rytmu a může způsobit i zástavu srdce. Nedávejte svému štěněti čokoládu ani jako pamlsek po kostičkách, protože teobromin se v jeho těle kumuluje! První pomoc: Je obtížná, otrava se může projevit až za několik dní. V případě nehody, kdy pes sežere například celou bonboniéru, je dobré vyvolat zvracení.
Krémy na boty – obsahují obvykle terpentýn a organická rozpouštědla. Tyto látky tlumí aktivitu nervové tkáně a mohou vést až k bezvědomí zvířete. A pozor: Některé z prostředků na čištění a údržbu obuvi obsahují i etylenglykol! Chutná sladce, takže váš pes ho možná bude chtít oblizovat. Jenže tato látka mu těžce poškodí ledviny! První pomoc: Zvířeti podáme alkohol – čisté destiláty – pozor, dáváme jen do 10 ml, koncentrace etylenglykolu v přípravcích na ošetření na boty není vysoká, při předávkování utlumíme mozek natolik, že by mohlo dojít k bezvědomí. U zvířete, které čistý alkohol odmítá i z injekční stříkačky, je možné zkusit podat pivo v dávce asi do 50 ml dle váhy zvířete.