Močové kameny u psa

Jedná se o formace, které jsou podobné kamenům. Vytvářejí se v močovém měchýři. Může tam být jeden samotný nebo se tam mohou vyskytovat kameny různě veliké. Většinou se vyskytuje větší množství kamenů různých velikostí. Příznaky výskytu močových kamenů Mezi nejčastější příznaky patří obtíže spojené s močením (malý proud, častější nucení) nebo moč s příměsí krve. […]

Jedná se o formace, které jsou podobné kamenům. Vytvářejí se v močovém měchýři. Může tam být jeden samotný nebo se tam mohou vyskytovat kameny různě veliké. Většinou se vyskytuje větší množství kamenů různých velikostí.

Příznaky výskytu močových kamenů

Mezi nejčastější příznaky patří obtíže spojené s močením (malý proud, častější nucení) nebo moč s příměsí krve. Ta se vyskytuje jako následek mechanického dráždění způsobujícího kameny, které se otírají o sliznici vystélající močový měchýř. Narušují ji a způsobují tak krvácení. Obtíže se močením se pak vyskytují díky obstrukci v močové trubici nebo jako důsledek zánětu či otoku močového měchýře nebo močové trubice. Pokud moč neodchází, s největší pravděpodobností je ucpaná močová trubice kamínkem, který se do močových cest posunul z močového měchýře. Tento stav ohrožuje život psa a je nutná návštěva veterináře.

Různé typy močových kamenů

Nejčastější druhy kamenů:

Struvity – vznikají jako následekk infekce močového traktu a alkalického pH moči.

Uráty – často se vyskytují u jedinců, kteří mají nemocná játra.

Cystin – objevuje se jako následek poruchy rezorbce aminokyselin v ledvinách. Častěji se objevuje u samců

Oxaláty – objevují se u starších samců, kteří k nim mají predispozice – jorkšír, teriér, pudl nebo knírač.

K prokazování výskytu kamenů dochází analýzou moči, kde jsou prokázány krystaly. Dále se provádí rentgenové a sonografické vyšetření. To ukáže umístění kamenů v močovém traktu.

Možnosti léčby

Využívají se dvě varianty a to v závislosti na velikosti a umístění kamenů – konzervativní a chirurgická. Operace je nutná v případě, kdy dojde k zavření močové trubice a pes nemůže močit. Konzervativní se používá v případě výskytu infekce a to pomocí antibiotik a vhodných dietních opatření. Pokud se kameny nerozpustí, je potřebný chirurgický zákrok. Součástí léčby jsou preventivní opatření – vhodná veterinární dieta, podle druhu kamenů. Tu doporučí veterinář.