Psí smysly a jak fungují

Také pes používá pro orientaci v okolí pět smyslů, stejně jako člověk. Na rozdíl od člověka je pro psa prioritou číslo jedna čich. Čich Je tak citlivý, že dokáže lidem pomáhat vyhledávat raněné v sutinách nebo třeba drogy v zavazadlech. Pozná i bombu ukrytou v zemi. Je to díky tomu, že psí čumák ukrývá obrovské […]

Také pes používá pro orientaci v okolí pět smyslů, stejně jako člověk. Na rozdíl od člověka je pro psa prioritou číslo jedna čich.

Čich

Je tak citlivý, že dokáže lidem pomáhat vyhledávat raněné v sutinách nebo třeba drogy v zavazadlech. Pozná i bombu ukrytou v zemi. Je to díky tomu, že psí čumák ukrývá obrovské množství čichových receptorů. Může jich být až 220 miliónů. Pro srovnání – lidský nos jich obsahuje jen asi 5 miliónů. Pes svým čichem dokonce umí rozpoznat naši náladu. Pro psa je dobré, když jej v rozvoji čichu podporujeme, když jej necháme očichávat okolí. Díky čmuchání pes navazuje kontakty a prochází procesem socializace. Také dokonale vycítí nebezpečí. Pro podporu čichu jsou šikovnými pomocníky třeba čmuchací koberečky.

Sluch

Ten představuje neméně důležitý smysl. Díky němu slyší pes i velmi vysoké frekvence, které lidské ucho vůbec nezachytí. K lokalizaci zvuku mu pomáhají i svaly nacházející se v okolí uší. Díky nim s nimi může dobře hýbat. Má tak dokonalý sluch, že velmi snadno rozezná třeba konkrétní zvuk automobilového motoru nebo třeba hlas či kroky konkrétní osoby.

Chuť

Stejně jako člověk, i pes rozeznává čtyři základní chutě. Chuť u psa však nehraje až tak důležitou roli, neboť pes jí čichem. Co mu nevoní, to ani neochutná. Pokud mu tedy servírujete nějaké jídlo, pes jej nejprve očichá a pak se rozhoduje, zda jej bude jíst či nikoli. Pokud správně nevoní, tak si na něm pes ani nepochutná.

Zrak

Ten představuje pro psa až druhořadý smysl. Na dálku pes nevidí příliš dobře a ani nemá schopnost zaostřit na blízko. Kromě toho má pouze omezené barevné spektrum. Velmi dobře však vidí za tmy a to až 3x lépe, než člověk. Horší zrak mu nahrazují dokonalý čich a sluch.

Hmat

Představuje jednu z hlavních funkcí kůže. Reaguje na tlak, chlad nebo teplo a samozřejmě vnímá bolest. Receptory hmatu se nacházejí po celém psím těle. Velké množství jich je umístěných na břiše, uších a čenichu. Pro smyslové vjemy mají důležitou roli i smyslové chloupky, které se nacházejí na psím čenichu.