Nejdražší kočky světa: Khao Manee s dvoubarevnýma očima, chráněnkyně siamských králů

Toto podivuhodné plemeno koček s dlouhou historií dříve mohli vlastnit pouze vládci tehdejšího Siamu (dnes Thajsko). V překladu znamená Khao Manee „bílá perla“. Říká se jí také „diamantová kočka“, protože její oči, každé jinak zbarvené, připomínají drahokamy. Díky své naprosté výjimečnosti je Khao Manee jedním z nejdražších plemen koček na světě. Nejcennější jsou ty, které mají jedno oko […]

Toto podivuhodné plemeno koček s dlouhou historií dříve mohli vlastnit pouze vládci tehdejšího Siamu (dnes Thajsko). V překladu znamená Khao Manee „bílá perla“. Říká se jí také „diamantová kočka“, protože její oči, každé jinak zbarvené, připomínají drahokamy.

Díky své naprosté výjimečnosti je Khao Manee jedním z nejdražších plemen koček na světě. Nejcennější jsou ty, které mají jedno oko v blankytně modré barvě, druhé pak je zbarveno do oranžova, žluta nebo hněda.

Básníci o ní psali už v 17. století

V tehdejším Siamu byla tato kočka známa už před mnoha staletími. Zářivě sněhobílá srst a podivné oči se staly předmětem zájmu dvorních básníků, kteří na ni psali už koncem 17. století oslavné ódy.
Khao Manee je obyvateli Thajska dodnes považována za symbol štěstí, prosperity, dlouhověkosti a bohatství. Právě z posledně uvedeného důvodu se místní podnikatelé předhánějí, kdo dá za ni víc peněz. Ostatně i vy byste museli sáhnout při jejím pořízení hluboko do kapsy: Její cena se totiž   pohybuje podle zbarvení očí od 11 000 do 20 000 dolarů.

Hravá, milá, přítulná… a často také hluchá

Bílá perla má nejen výjimečný vzhled, ale i povahu. Miluje společnost lidí a bude se snažit být stále s vámi. Na rozdíl od jiných plemen bude nadšeně vítat každého nového návštěvníka v domě. Velmi ráda si hraje a bude na vás zkoušet nejrůznější lumpárny. Je nesmírně zvídavá a akční, podobně jako kočka habešská. Výhodou je, že si vystačí i bez vás, sama si vymyslí hry, které ji po dobu vaší nepřítomnosti zabaví.
Jednou z mála nevýhod je, že se často rodí jako částečně nebo úplně hluchá. Jde o genetickou vadu, kterou bohužel často trpí čistě bílá plemena, a to nejen koček…

1 názor na “Nejdražší kočky světa: Khao Manee s dvoubarevnýma očima, chráněnkyně siamských králů”

Diskuse uzavřena.