Největší psí plemena světa: Vlkodav, ochránce dávných Keltů

Irský vlkodav patří do trojice největších psích plemen na světě. O něco větší je už jen německá doga, menší je pak svatobernardský pes. Díky jeho jménu bychom měli očekávat něco mezi psem baskervilským a vlkodlakem. Je tomu ale úplně naopak… Jde o plemeno, hýčkané středověkými šlechtici. Byli ostatně jediní, kdo si je mohl dovolit. V 10. […]

Irský vlkodav patří do trojice největších psích plemen na světě. O něco větší je už jen německá doga, menší je pak svatobernardský pes. Díky jeho jménu bychom měli očekávat něco mezi psem baskervilským a vlkodlakem. Je tomu ale úplně naopak…

Jde o plemeno, hýčkané středověkými šlechtici. Byli ostatně jediní, kdo si je mohl dovolit. V 10. století se cena vlkodava pohybovala kolem tří dospělých krav.

Vlkodav patří k nejstarším plemenům psa

Má se za to, že vlkodav vznikl křížením chrta s dogovitými psy. Do Irska se dostal zřejmě kolem roku 200 před n.l. spolu s Kelty. Ti sem unikli před římskými legiemi. Keltové byli proslulí svým chovatelským uměním. Toto plemeno, jak už jméno napovídá, bylo vyšlechtěno k pronásledování a dávení vlků, šlo tedy o zdatné ochránce lidských sídel.
Bylo to také plemeno velmi vzácné. Na svých dvorech ho směla mít pouze vysoká šlechta a samotný král. Vlkodav byl znakem postavení šlechticů. Později se ale stal vítaným vývozním artiklem a dostal se do celého světa na dvory nejrůznějších panovníků. V 17. století byl jeho vývoz do ciziny nakonec zakázán.
Obliba tohoto obra mezi psy ale postupně klesala. V Irsku a ve Skotsku byli vlci úplně vyhlazeni, roku 1845 pak přišel navíc hladomor a vlkodava si mohl dovolit chovat opravdu málokdo. Došlo tak postupně téměř k zániku toho plemene.
Nakonec se psů ujal skotský důstojník Graham a cíleně založil nový chov. Vlkodav byl zachráněn a postupně se stával stále oblíbenějším domácím mazlíčkem. V roce 1902 se stal maskotem Irské královské gardy, doprovází také bubeníky a dudáky při výměně stráží u Buckinghamského paláce.

Jemný a citlivý k dětem, ale také ostražitý k vetřelcům

I když jméno plemene vlkodav nahání hrůzu, pes má povahu zcela opačnou. Je nesmírně vlídný a chápavý, miluje svou lidskou smečku. Stejně jako bernardýn je proslulý svou něžností k dětem, kterým by nikdy neublížil.
Zpozorní jen ve chvíli, když se do jeho teritoria chce dostat nezvaný vetřelec. Není to ale klasický hlídač, neštěká a nevrčí. Stačí mu, když se cizinci přiblíží a už jen svým vzhledem každého odradí od nekalých úmyslů.

Do boudy ani garsonky nepatří

Vlkodav se nehodí ke každému člověku, vyžaduje zkušeného chovatele. Je totiž na chov poměrně náročný. Potřebuje výcvik, ale vedený jemnou rukou. Na křik a výhrůžky reaguje netečností.
Jeho předky jsou chrti, počítejte tedy s tím, že miluje pohyb. Už od štěněte je ale nutné dbát na správný vývoj jeho kostí a kloubů, nepřetěžovat ho. Vzhledem k jeho velikosti a požadavkům ho nelze mít v garsonce, ideální je pro něj dům bez schodů (jeho klouby při jejich zdolávání trpí) a s větší oplocenou zahradou. Potřebuje ale být stále v kontaktu se svou lidskou smečkou, uvažovat o boudě tedy není na místě, patří do domu.
Musíte také počítat vzhledem k jeho velikosti s velkými finančními nároky na jeho stravu. Ta musí být jen vysoce kvalitní a vyvážená.
Pozn.: Článek má jen informativní všeobecný charakter, vážní zájemci o chov vlkodava by se měli obrátit na některou z chovatelských stanic.

5 názorů na “Největší psí plemena světa: Vlkodav, ochránce dávných Keltů”

  1. …zájemci o vlkodava by možná měli předtím zvážit ještě i jen o něco menšího skotského deerhounda, který je povahově vlkodavovi velmi blízký (mám takový dojem, že tato rasa sehrála i svou roli při záchraně plemene vlkodava…).

  2. Jmeloň Jabloňovič Kuličkin

    Vlkodav nabyl zachráněn. Byl zrekonstruován podle dobových kreseb. Toto plemeno vyhynulo kompletně a jeho bázlivá povaha svědčí o chrtím původu.

  3. Není tu vůbec zmínka o plemena Leonberger. Je to majestátní plemeno a psí mohou mít až 80 kg váhy. Je to výjimečné plemeno.,

  4. Pingback: Největší psí plemena světa: Majestátní, ale mírumilovná německá doga - Mazličkoviny

  5. Jmeloň Jabloňovič Kuličkin – asi perfektně znáte vlkodavy. Tento pes rozhodně nemá bázlivou povahu. Naopak při své inteligenci dokáže naprosto přesně odhadnout jak se k případnému vetřelci zachovat. Jeho drsný, hluboký a chraplavý štěkot nebo zavytí odradí každého. Pro rodinu je to skutečně mazlivý obr, ale ne tak pro někoho kdy by nám chtěl ublížit. V Anglii se choval primárně pro lov a údajně dokázal uštvat a jediným skokem skolit i jelena.

Diskuse uzavřena.