Spočítejte si, zda je vaše kočka starší než vy: Jen násobit čtyřmi nestačí

Pokud se chcete dopočítat, kolik by vaší kočce bylo let, kdyby byla člověkem, oblíbená metoda násobku čtyř vám stačit nebude. Je to s ní jako u psů: V mládí dospívají kočky mnohem rychleji, než je tomu u lidí… Kočky se obvykle dožívají vyššího věku než psi. V průměru je to mezi 15 až 20 lety. S výjimkou koček „pouličních“, […]

Pokud se chcete dopočítat, kolik by vaší kočce bylo let, kdyby byla člověkem, oblíbená metoda násobku čtyř vám stačit nebude. Je to s ní jako u psů: V mládí dospívají kočky mnohem rychleji, než je tomu u lidí…

Kočky se obvykle dožívají vyššího věku než psi. V průměru je to mezi 15 až 20 lety. S výjimkou koček „pouličních“, které jsou vystaveny mnohem vyššímu riziku zranění a infekcí. Ty žijí průměrně kolem 10 let.

V jednom roce je to už vyspělá „teenka“

 Když si přinesete domů malé koťátko, sami budete překvapeni, jak rychle se vyvíjí. Pokud byste chtěli přirovnat její věk lidskému, tak v půl roce už bude desetiletým dítětem, na roce pak šestnáctiletou slečnou a ve dvou letech mladou 24letou ženou
Zvířecí mláďata všeobecně dospívají mnohem rychleji než ta lidská. Tento fakt je proto nutné zohlednit i při orientačním přepočtu věku kočky na věk člověka, jak je patrné i z tabulky, kterou jsme převzali ze serveru Zoohit:

Věk kočky Lidský věk
1 měsíc 6 měsíců
2 – 3 měsíce 2-5 let
4 měsíce 6 – 8 let
6 měsíců 10 let
7 měsíců 12 let
12 měsíců 15 – 16 let
18 měsíců 20 – 21 let
2 roky 24 let
3 roky 28 let
4 roky 32 let
5 let 36 let
6 let 40 let
7 let 44 let
8 let 48 let
9 let 52 let
10 let 56 let
11 let 61 let
12 let 64 let
13 let 68 let
14 let 72 let
15 let 76 let
16 let 80 let
17 let 84 let
18 let 88 let
19 let 92 let
20 let 96 let

Postarejte se své kočce o dlouhý a spokojený život

To, jak dlouho bude vaše kočka žít, je ovlivněno mnoha faktory. Stejně jako u člověka je důležité, aby byla spokojená. I když se tváří odtažitě, uvítá vaši péči a pocit bezpečí. Zrovna tak jsou důležité i pravidelné návštěvy veterináře. Některá plemena jsou k nemocem náchylnější než ostatní. Zvláště ve vyšším věku je prevence „stařeckých“ nemocí podstatná.
Nezanedbávejte ani kvalitu stravy. Máte-li svou kočku opravdu rádi, nešetřete na ní a dopřejte ji komplexní krmiva, která svým složením napomáhají trávení, kvalitě kostí i srsti.

3 názory na “Spočítejte si, zda je vaše kočka starší než vy: Jen násobit čtyřmi nestačí”

  1. berta z vidlákova

    Nejmilovanější miláčci , hodní ,věrní na rozdíl od lidí a velmi pozorní a chytří. Jsou to moje lásky na celý život. Chci tu být co nejdélle, abych jim dokázala vrátit lásku, kterou mě neustále zahrnují.

    1. Milá Berto,máte naprostou pravdu o miláčcich,také mám takové kočičí lásky,neumim si představit život bez nich.Lidé jsou samá přetvářka,což u zvířátek není,jsou vděční za každé pohlazení.

  2. Madeleine

    Mám takové přátele….a souhlasím s Vámi Berto či slečno.Mad

Diskuse uzavřena.