Nejpodivnější zvířata světa: Ksukol ocasatý, napůl opice, napůl datel

Tento velmi vzácný tvor patří současně i nejošklivějším a nejpodivnějším zvířatům na planetě Zemi. Ksukola ocasatého hledejte na Madagaskaru, kde ho ale znají spíše pod domorodým názvem aye-aye. Při pohledu na tohle prazvláštní zvíře byste sotva řekli, že patří k primátům. Poloopička ksukol spíše díky svému zvláštnímu chrupu připomíná veverku. Ušima zase netopýra. Za zmínku stojí […]

Tento velmi vzácný tvor patří současně i nejošklivějším a nejpodivnějším zvířatům na planetě Zemi. Ksukola ocasatého hledejte na Madagaskaru, kde ho ale znají spíše pod domorodým názvem aye-aye.

Při pohledu na tohle prazvláštní zvíře byste sotva řekli, že patří k primátům. Poloopička ksukol spíše díky svému zvláštnímu chrupu připomíná veverku. Ušima zase netopýra. Za zmínku stojí i jeho výrazně prodloužený prostředníček s háčkem na konci.
Právě jím tento primát, živící se především larvami, poklepává podobně jako datel zobákem na větve stromů. Díky svým nesmírně citlivým uším zaznamená každý pohyb. Když se larva pohne, nastoupí jeho ostré zuby. A na závěr použije opět svůj prostředníček, kterým si svou lahůdku vytáhne rovnou do tlamy.

Je to i milovník alkoholu

Vědci dlouho nevěděli, kam tohoto tvora zařadit. I jeho lebka napovídala, že jde spíše o místní druh veverky. Už kvůli zubům, které ksukolovi stále dorůstají. Nakonec se s překvapením zjistilo, že patří do rodiny lemurů, tedy primátů.
Aye-aye ale domorodci znají i jako místního alkoholika. Neživí se jen larvami, ale také ovocnými šťávami. Svými ostrými zuby se dostane snadno i do skořápek přezrálých kokosů, jejichž zkvašené mléko obsahuje alkohol. Opije se natolik, se že potom neudrží na větvích a najít ho vyspávajícího na zemi je jedna z mála příležitostí, jak tohoto jinak nočního tvora vůbec spatřit.
Ksukol patří současně k nejohroženějším živočichům na planetě. K vidění je proto kromě svého domovského Madagaskaru pouze ve čtyřech zoologických zahradách na světě. Na jeho domovském ostrově má nyní k dispozici několik přísně chráněných rezervací, takže se zachovává naděje, ksukol s námi přežije i v 3. tisíciletí…