Největší psí plemena světa: Majestátní, ale mírumilovná německá doga

Žebříček Guinnessovy knihy rekordů v kategorii největších psích plemen dlouhodobě a opakovaně vede. Větší pes, než německá doga na světě prostě není. Alespoň do doby, než se někomu podaří nakřížit ji s koněm… Pes o velikosti telete budí už na první pohled respekt. Německá doga působí majestátně a vyrovnaně. Je si plně vědoma své velikosti a síly, […]

Žebříček Guinnessovy knihy rekordů v kategorii největších psích plemen dlouhodobě a opakovaně vede. Větší pes, než německá doga na světě prostě není. Alespoň do doby, než se někomu podaří nakřížit ji s koněm…

Pes o velikosti telete budí už na první pohled respekt. Německá doga působí majestátně a vyrovnaně. Je si plně vědoma své velikosti a síly, ale nezneužívá toho. K ostatním tvorům si totiž může dovolit být shovívavá.

Doga je prastaré plemeno

Psi typu dogy s námi žili po tisíciletí. Jejich vyobrazení najdete na staroegyptských artefaktech, první písemné zmínky o ní najdete v čínské literatuře z roku 1121 př. n.l.  Poslední výzkumy ale naznačují, že jde spíše o dávné anglické plemeno, které vzniklo zkřížením mastifa s vlkodavem.
Ve středověku chovala tyto psy výhradně šlechta, a to především německá. Ty nejurostlejší a nejhezčí dogy směly dělat šlechticům společnice, měly právo nosit zlatý obojek a spát v pánově ložnici. Méně hezcí psi pak měli obojky postříbřené a sloužili k lovu velkých zvířat, jako byli medvědi a kanci. Byli ale natolik ceněni, že při lovu nosili brnění, aby se předešlo jejich poranění. Lovenou zvěř nejprve vyhnali z úkrytu jiní psi, dogy zaútočily až při vizuálním kontaktu. Měly za úkol zvíře zadržet na tak dlouho, než je zabil lovec bodnou zbraní. Také ostatním dogám se dostávalo zvláštní péče. Žily ve stájích a jejich prací bylo chránit sídlo před nepřáteli a zloději.
Ty nejkrásnější „pokojové“ dogy se potom staly předmětem dalšího šlechtění. Byly nakříženy například s chrty a postupně tak vznikalo majestátní, ale mírumilovné a přátelské plemeno psa. V roce 1880 bylo k nelibosti jiných národů rozhodnuto, že se bude jmenovat německá doga a v roce 1888 vznikl i první chovatelský spolek. K nejznámějším chovatelům těchto psů patřil první říšský kancléř Otto von Bismarck, který se jim věnoval celých šedesát let. Proto se také německým dogám někdy říká „říšský pes“.

Také německé dogy milují děti

Je podivuhodné, že tento obr mezi psy miluje stejně jako třeba bernardýn nebo vlkodav děti. Rád se s nimi mazlí a hraje si. Německá doga je proto vyhledávána jako rodinný pes. Ale nehodí se tam, kde jsou děti ještě hodně malé. Doga by jim mohla při své velikosti u hry nechtěně ublížit.
Toto největší psí plemeno na světě budí zasloužený respekt. Samec v kohoutku měří až 90 cm a váží často i metrák. Proto je také využíván jako skvělý hlídací pes. Přesto jde o psa velmi klidného, vstřícného a povahově vyrovnaného. Neútočí, nemá to zapotřebí, každého odradí už svým vzhledem. Byl vyšlechtěn tak, že má velmi vysoko nastavený práh agresivity, která je prakticky nulová. Jen někdy se nechá vyprovokovat ke štěkotu třeba jorkširským teriérem – ono co je moc, to je moc, že ano.

Sežere vám i peněženku

Německá doga není s výjimkou krmení na chov náročná, potřebuje ale přes svou mírumilovnost alespoň základní výcvik poslušnosti, abyste za ní při vycházce nevláli jako cár papíru. Výchovu je třeba vést mírně a láskyplně, doga je natolik inteligentní, že brzy pochopí, co po ní chcete a ráda vám vyhoví.
Doga je skromná i co se ubytování týče. Určitě se nehodí do garsonky, ale spokojí se s větším bytem. Nejvíc uvítá dům se zahradou. Potřebuje ovšem soustavný kontakt s lidmi, nepočítejte tedy s tím, že by mohla být celodenně venku.
Než si ale největšího psa na světě pořídíte, podívejte se do své peněženky. Je to při své velikosti opravdový Otesánek, který spotřebuje obrovské množství krmení. A ne ledajakého, pro zdravý vývoj a vzhled potřebuje jen to nejkvalitnější krmivo. Počítejte tedy dopředu s tím, že vám doslova sežere značnou část vašich příjmů.

Čtěte také:

Největší psí plemena světa: Vlkodav, ochránce dávných Keltů

Největší psí plemena světa: Dobrácký bernardýn s mateřským vztahem k dětem

6 názorů na “Největší psí plemena světa: Majestátní, ale mírumilovná německá doga”

  1. Jo máme doma Německou dogu,ale už starší,9 let a začíná mít problémy s kyčlemi.Jinak chytrý, inteligentní pes, hodný.alevzhledem se ho každý bojí.i když nikdy nikomu neublížil.děti má moc rád.doga opravdu Pes.jinak nemáme tak těžkého, asi 75 kg.

  2. Autor by si měl nastudovat, o čem píše. Největší plemeno světa je irský vlkodav. Stejnou hloupost uvádí i v článku o vlkodavech. Stačí mrknout na standard FCI a musí to být jasné.

    1. Jak je hned v úvodu článku uvedeno, autor vychází z Guinnessovy knihy rekordů, kde je německá doga opakovaně uváděna jako největší pes světa.
      Redakce

  3. Taky máme dogu a taky bude mít letos už 9let. Máme už třetí. je to gaučovní povaleč a zároveň spolehlivý hlídač. Společenský a zároveň svůj.

  4. Nezapomínejte na tu skutečnost, že pes může byt přerostlý.

  5. Pavlíčkovi

    Jsme milovníci německých dog. Máme již druhou. Je to nejpřátelštější pes vhodný k dětem. Měli jsme ji společně s malými dětmi, které ji zbožňují. Německá doga neublíží ani mouše, přesto z ní mají někteří respekt, hlavně proto, že o nich nic nevědí.
    Daleko nebezpečnější je např jezevčík. Jsou to úžasní přátelé.
    Náklady nejsou tak vysoké, jak je uvedeno, cca 1000Kč měs.
    Problémem je , že žijí krátce a hrozí jim torze žaludku.

Diskuse uzavřena.