Nejpodivnější zvířata světa: Krtek hvězdonosý, nejrychlejší jedlík na planetě

Tento podivný krtek, žijící na východě Kanady a USA, vypadá jako by měl místo nosu malou chobotničku. Je zvláštní nejen zjevem, ale jak zjistili vědci po 25 letech jeho zkoumání, také svou extrémně vyvinutou nervovou soustavou. Na rozdíl od jiných druhů krtků má tento hvězdonosý rád vodu, ve které se díky svému čichovému orgánu velmi […]

Tento podivný krtek, žijící na východě Kanady a USA, vypadá jako by měl místo nosu malou chobotničku. Je zvláštní nejen zjevem, ale jak zjistili vědci po 25 letech jeho zkoumání, také svou extrémně vyvinutou nervovou soustavou.

Na rozdíl od jiných druhů krtků má tento hvězdonosý rád vodu, ve které se díky svému čichovému orgánu velmi dobře orientuje. Své podzemní paláce si buduje v její blízkosti v hloubce kolem 60 cm. Kromě této zvláštnosti se ještě pyšní hned několika světovými prvenstvími.

Ke spořádání potravy mu stačí milisekundy

Zda jde o potravu, kterou tvoří především hmyz, rozpozná tento krtek během pouhých 8 milisekund. Dalších 227 milisekund mu postačí k tomu, aby svou kořist zhltnul. Díky této schopnosti je tak vůbec nejrychlejším jedlíkem na Zemi.
Vděčí za to svému extrémně výkonnému nervovému systému, který dokáže vyhodnocovat informace rychlostí hraničící s limity rychlosti neuronů.

Jeho nos to jsou oči, hmat i čich v jednom

Tento krtek má také ze všech tvorů na světě nejcitlivější orgán. Tím je právě jeho hvězdicovitý nos, z něhož vybíhá 22 chapadlovitých výstupků. Tady je na ploše otisku lidského prstu nahuštěno na 100 00 nervových zakončení. Pro srovnání: Tolik jich má člověk na celé ruce…
Zcela unikátní je také způsob, jak krtek tento orgán využívá. Nosem doslova vidí. Čichová mozková spojení má uspořádána stejně, jako my oko. Stejně tak umí natáčet nos za tím, o ho zajímá, aby lépe „viděl“.
Malá chapadélka mu pak poskytují dokonalý hmat. Spojení všech tří smyslů v jeden mu tak umožňuje bleskově rozpoznat a pozřít kořist.
„Už na první pohled je to jedno z nejpodivněji vypadajících zvířat na Zemi. ale teprve, když jsme studovali jejich chování a uspořádání mozku, zažili jsme opravdová překvapení,“ říká vědec Kenneth Catania z Vanderbilt University, který toto zvířátko zkoumal.