Dovolená s domácími mazlíčky: Jak je připravit na cestování

V době letních dovolených často řešíme, jak se postarat o svého domácího mazlíčka. Nechat ho hlídat známými? Vzít jej s sebou? A co všechno se pro cestování s domácími mazlíčky bude hodit? Zeptali jsme se výživového odborníka Ing. Martina Kváše. Je pro zvíře cestování stresující? Pro zvíře, které na něj není zvyklé samozřejmě ano. Pokud […]

V době letních dovolených často řešíme, jak se postarat o svého domácího mazlíčka. Nechat ho hlídat známými? Vzít jej s sebou? A co všechno se pro cestování s domácími mazlíčky bude hodit? Zeptali jsme se výživového odborníka Ing. Martina Kváše.

Je pro zvíře cestování stresující?

Pro zvíře, které na něj není zvyklé samozřejmě ano. Pokud jsme jej vzali maximálně párkrát na chalupu a najednou s námi má vyrazit na dovolenou v dalekém zahraničí, nejspíš to pro něj bude velmi stresující. Proto je dobré znát předem schopnosti konkrétního zvířete cestovat a pečlivě se na to připravit.

Co varianta, že jej zůstane hlídat po dobu dovolené někdo z rodiny?

Situace je podobná, když se rozhodnete vzít psa na cesty. Jedno zvíře je na ostatní členy rodiny (smečky) zvyklé, druhé bude bez svého pána trpět. I tato situace se však dá nacvičit pravidelnými setkáními s „náhradním chovatelem“. Dále je dobré pro tato období jeho organismus podpořit vitamínovými doplňky, které posílí fyzický i psychický stav zvířete.

Jak připravit zvíře na cestu, co všechno mu vzít s sebou?

Pokud je zvíře náchylné k žaludečním nevolnostem v autě, tak mu lze před cestou podat běžný lék jako Kinedryl. S sebou je nutné na cesty vzít misku a dostatečnou zásobu vody a zhruba po dvou hodinách dělat přestávky, se psem se projít a dát mu napít. Před cestou a v průběhu cestování není vhodné, aby zvíře jedlo, to platí i pro pamlsky.

Pokud se zvíře bojí cestování, lze s ním nějak toto nacvičit?

Důležité je, aby si cestování se zvířaty nacvičili hlavně lidé. Zvíře se většinou nebojí cestování jako takového, ale nástupu do dopravního prostředku. Pokud se pes nastoupení bojí, je nutné ho do vozu nalákat na pamlsek. Při použití „násilí“ si pes může spojit auto s nepříjemným zážitkem a cestování pak může trvale odmítat. Pokud v průběhu cesty pes jeví známky neklidu, nesmí se na to reagovat. Jakékoliv uklidňování („Neboj..“) vede jen ke zvyšování stresu. Jakýkoliv kontakt s vystrašeným psem ho jen utvrzuje v tom, že jeho chování nese své plody. Pak už není daleko k tomu přimět svého pána, aby zvíře vzal na klín, nebo se mu jinak věnoval.

Jak ideálně mazlíky přepravovat?

Kočku nebo malého psa vždy umístěte do přepravní klece, kterou lze i na zadní sedačce připoutat. Nejenže tak dostojíte dopravním předpisům, ale zároveň zajistíte maximální bezpečí i pro svého čtyřnohého mazlíka. Velkého psa převážejte v kufru vozidla, kde bude mít dostatečný prostor si lehnout, popřípadě připoutaného na zadní sedačce.

Co musí s sebou mít zvíře do zahraničí?

Pes určitě musí mít svůj pas a musí být očipován. Dejte pozor na lokalizaci čipu v těle psa. Často se stává, že čip pod kůží „cestuje“ a pak z toho může být pří kontrole perná chvilka. Test načtení čipu zkuste u svého veterináře. V zemích Evropské unie je povinné jen očkování na vzteklinu, ale o cílové destinaci je dobré promluvit si se svým veterinářem. Dejte pozor na lokalizaci čipu v těle zvířete. Často se stává, že čip pod kůží „cestuje“ a pak z toho může být pří kontrole perná chvilka. Test načtení čipu zkuste u svého veterináře.

Co krmivo domácích mazlíčků na cestách?

Zvíře se bude cítit nejkomfortněji, když bude dostávat takové krmivo, na které je zvyklé. Pokud mu však majitel vaří těstoviny s masem a zeleninou, tak to samozřejmě na cestách nepřipadá v úvahu. V takový moment má smysl vybrat granule složením podobné stravě, na kterou bylo zvíře zvyklé a začít mu ji podávat ještě krátce před odjezdem. Naprosto nezbytné je umožnit zvířeti během cesty se dostatečně napít pitné vody, bez které se může potýkat s dehydratací.