Národní plemena psů: Unikátní československý vlčák

Vlčí vzhled, zdraví a povahové vlastnosti německého ovčáka, který zvládne výcvik a ostré pracovní nasazení. Takové předpoklady splňuje plemeno československý vlčák, vyšlechtěné plukovníkem Karlem Hartlem v 50. letech 20. století. Československý vlčák skvěle hledá stopu a má lepší orientační schopnosti než pes. Stejně tak lépe vidí v nocí, má vyvinutějších sluch i čich. V jeho žilách koluje krev […]

Vlčí vzhled, zdraví a povahové vlastnosti německého ovčáka, který zvládne výcvik a ostré pracovní nasazení. Takové předpoklady splňuje plemeno československý vlčák, vyšlechtěné plukovníkem Karlem Hartlem v 50. letech 20. století.

Československý vlčák skvěle hledá stopu a má lepší orientační schopnosti než pes. Stejně tak lépe vidí v nocí, má vyvinutějších sluch i čich. V jeho žilách koluje krev německého ovčáka a karpatského vlka. Jako národní plemeno byl uznán v roce 1982, v roce 1999 bylo plemeno definitivně uznáno na valném shromáždění Mezinárodní kynologické federace v Mexiku.

https://youtu.be/-iwasoWHHFg

Vzhled

Československý ovčák připomíná vlka také pohybem, vlastní je mu klus. V kohoutku měří nejméně 65 cm, psi i o 10 cm více. Charakteristická je bílá vlčí maska okolo tlamy, jantarové oči, hustá srst a krátké uši. Šedavá barva srsti má mnoho odstínů,  může být tmavá až stříbřitě šedá.

Záleží na výchově

K cizím bývá vlčák nedůvěřivý. Může odhalovat zuby, vrčet i ježit chlupy, což jsou znaky, které však neznamenají nutně agresivitu, jde o přirozené výrazové prostředky psů, pouze u vlčáka jsou více viditelné. U vlčáka dvojnásobně platí: jaký pán, takový pes. Jeho chov vyžaduje maximální zodpovědnost a důslednost.  Agresivní lidé v něm logicky probudí sklony k agresivitě, nevyrovnaný člověk udělá z vlčáka labilního psa.
Víc než u kteréhokoliv jiného plemene je u vlčáka důležitý výcvik. Nevyhovuje mu však dril opakování.

Při výcviku potřebuje vlčák hodně času a trpělivosti. Smysl u něj má pozitivní motivace.
Jde o psa velmi vytrvalého a věrného. Ke své smečce i člověku přilne a na někoho jiného si velmi obtížně zvyká. Proto si s výběrem tohoto plemene opravdu nezahrávejte. Věrný bývá pes po celý život také feně a mnohdy odmítá nakrýt jinou.

Hodí se do bytu?

Vlčák bude šťastný v bytě i na zahradě. Nezapomeňte však, že s vámi potřebuje být v kontaktu. Proto kotec na zahradě mnohdy není ideálním řešením. Berte v potaz, že malé štěně rádo kouše. Nelze říct, že by se toto plemeno nehodilo k dětem, ale skutečně záleží na výcviku. Rozhodně by vlčák neměl s dětmi zůstávat sám a také by s nimi neměl mít negativní zážitek. Opět je důležitý výcvik, ovšem poslušnost zvládnete bez potíží trénovat i doma. Dejte mu také prostor pro dostatek pohybu.

3 názory na “Národní plemena psů: Unikátní československý vlčák”

  1. tO SE NĚJAK NEPOVEDLO,,, TO PLEMENO VLASNĚ ANI NENI JE TO STALE KŘIŽENEC

    1. Ano, to se Vám opravdu nepovedlo. VŠECHNA plemena psů s výjimkou samotného vlka jsou přece kříženci…
      Redakce

Diskuse uzavřena.