Nejoblíbenější kočky světa: Ragdoll aneb kočkopes

Legendární ragdoll je druhé největší kočičí plemeno na světě – hned po mainské mývalí kočce. Tyto mohutné kočky s modrýma očima jsou přítulné, kamarádské a trpělivé. Takřka okamžitě vás ohromí svou jedinečnou osobností. Ale hlavně si rády hrají, milují lidskou společnost a svou náklonností k člověku připomínají spíše psy. Ragdoll je poměrně mladé plemeno, které se […]

Legendární ragdoll je druhé největší kočičí plemeno na světě – hned po mainské mývalí kočce. Tyto mohutné kočky s modrýma očima jsou přítulné, kamarádské a trpělivé. Takřka okamžitě vás ohromí svou jedinečnou osobností. Ale hlavně si rády hrají, milují lidskou společnost a svou náklonností k člověku připomínají spíše psy.

Ragdoll je poměrně mladé plemeno, které se zrodilo v Kalifornii v 60. letech 20. století. Chovatelka Ann Baker tam použila pro její vyšlechtění bílou angoru a kocoura, který svým vzhledem připomínal plemeno birma. Ke „zrození“ této polodlouhosrsté kočky středního plemene se váže vcelku zajímavý příběh: Kočka Josephina totiž jako březí utrpěla autonehodu a její panička pak tvrdila, že se u ní poté objevily vlastnosti, dnes považované za typické pro toto kočičí plemeno. Když ragdolku vezmete do náruče, okamžitě uvolní svalstvo. Začne tak připomínat hadrovou panenku. Z toho plyne i její název. V angličtině totiž„rag“ znamená hadr a„doll“ panenku.

https://youtu.be/PED1V7wJpx8

Kocouři mohou mít až jeden metr

Tělo těchto koček působí robustně. Jsou svalnaté, mají silné kosti, silnou bradu, plný hrudník a velké oválné oči. Zatímco kočky váží jen mezi 4 až 7 kg, kocouři mají od 7 do 10 kg a mohou dosahovat až jednoho metru. Srst ragdollek je velmi hustá, přesto hedvábně jemná a neplstnatí. Bývají zbarvené do modra a čím tmavší, tím lepší. Krk mají většinou tlustý a krátký – stejně jako přední nohy. Zadní část těla se mírně zvedá nahoru a ozdobou je huňatý a dlouhý ocas. Mírně prohnutý má ragdollka také nos. Koťata jsou po narození celá bílá a začnou se zbarvovat až po několika týdnech. Když si tuto kočku pořídíte domů, připravte se, že její zbarvování neskončí dřív než ve čtyřech letech, kdy doroste do své finální velikosti.

Ragdollka? Takový kočkopes

Toto kočičí plemeno je zvídavé a společenské, miluje hry a pobaví vás v každé situaci. Připravte se, že bude sledovat každý váš krok a vždy ji budete mít za zády. Miluje totiž svého páníčka stejně jako pes. Modrooké kočičí krásky nejsou vůbec líné, a dokonce rády aportují. Jsou hodné a velmi komunikativní. Pokud necháte kočku tohoto plemene samotnou, bude nejspíš strádat, protože neustále potřebuje společnost nebo dalšího zvířecího kamaráda, ideálně kočičího.

Ideální volba k dětem

Ragdollka se dobře snáší dětmi, a pokud zvažujete příchod nového domácího mazlíčka do rodiny, určitě se nechte tímto plemenem inspirovat. Když jsou v ohrožení, je jim bližší volný útěk než divoká rvačka. Bát se nemusíte ani v případě, že trávíte celé dny v práci. Kočce sice bude chybět vaše společnost, ale váš domov z nudy určitě nezdemoluje.

U nás je ragdoll zatím spíše novinkou – v českých domácnostech je oblíbeným členem rodiny teprve zhruba deset let. Pro svou milou a přítulnou povahu bývá často využívána jako „zvířecí doktor“. Stejně jako psí canisterapie existuje totiž také kočičí léčitelství – felinoterapie. Léčení pomocí koček se s oblibou využívá například v péči o seniory.

Autorka: Hana Raiskubová

 

7 názorů na “Nejoblíbenější kočky světa: Ragdoll aneb kočkopes”

  1. Ty barvy jsou vtip, ne? Základní barva ragdolíků obsahuje celou škálu černé i červené (seal, modrá, čokoláda, lila, skořice, plavá, červená krémová), možná je kresba či bílé skvrny. Rozhodně neplatí, že čím tmavší srst, tím lepší! Platí, že čím výraznější kontrast mezi odznaky a zbytkem těla, tím lepší – to znamená co nejsytější maska, končetiny a ocas, zbytek těla světlejší.

  2. pepa z depa

    mohou dosahovat až jednoho metru ??? jako v kohoutku nebo na délku s ocasem nebo bez ocasu nebo dosáhnou tlapkou metr vysoko nebo jak?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *