Neobvyklí mazlíčci: Nudíte se? Pořiďte si mazlivého psouna, pobaví vás

Psoun prériový je sice neobvyklý domácí mazlíček, ale stále žádanější. Proč? Jde o velmi společenské zvířátko, kterého si pro svou přítulnost a hravost okamžitě oblíbíte. Říká se jim také domácí mazlíčci 2.0. Tedy druhá generace mazlíků. To jsou právě tvorové, kteří nejsou zcela běžní na rozdíl od psů, koček, papoušků nebo rybiček. K nim patří i […]

Psoun prériový je sice neobvyklý domácí mazlíček, ale stále žádanější. Proč? Jde o velmi společenské zvířátko, kterého si pro svou přítulnost a hravost okamžitě oblíbíte.

Říká se jim také domácí mazlíčci 2.0. Tedy druhá generace mazlíků. To jsou právě tvorové, kteří nejsou zcela běžní na rozdíl od psů, koček, papoušků nebo rybiček. K nim patří i psoun. Proč má toto jméno, když psovi se podobá jen s velkou fantazií, se už asi nedozvíme…

Odkud pochází

Psoun žije, jak už jeho název napovídá, v prériích, a to od Kanady až po severní Mexiko. Patří do mezi cibetkovité a v přírodě vytváří velké kolonie spřátelených rodin. Psoun prériový je velký asi 40 cm a váží kolem 1 kg. Jeho ocas je dlouhý zhruba kolem 10 cm.

Jakou má povahu

V divočině se mazlí mezi sebou. Členové rodiny se navzájem hladí, drbou, když potkají člena jiné spřátelené rodiny, pak se pozdraví „polibkem“. Pokud si psouna pořídíte – jsou k dostání u specializovaných chovatelů a v luxusních zverimexech – pak počítejte s tím, že se bude chovat stejně. Bude velmi přítulný a bude se chtít mazlit. Pokud málo času, pak si to raději rozmyslete. Psoun vás považuje za svou rodinu a bude se dožadovat soustavné pozornosti.
Je velmi učenlivý. Můžete ho naučit slyšet na jméno, jít na procházku na vodítku, a protože je hravý, zvládne i spoustu triků podobně jako potkan. Je třeba vzít v potaz, že na rozdíl od něj se běžně dožívá 8-9 let, budete mít tedy parťáka na hodně dlouho.

Jak psouna chovat

Protože jde o prériové zvíře, vyžaduje hodně prostoru. Bude potřebovat klec o velikosti nejméně 100x100x150 cm. Proč klec? Je to hlodavec, který, když ho necháte volně v bytě, si rád pochutná na kabelech, nábytku nebo vašem perském koberci. Takže pokud má volnost, potřebuje dohled.
Pokud něco provede, nesmíte ho nikdy bít, bude z vás mít napořád strach. Stačí, když zvýšíte hlas a vynadáte mu.

Čím ho krmit

Kromě koberce si psoun pochutná především na seně. Můžete mu dávat ale i trávu, bylinky, kořeny, květy, oddenky, hlízy, kapustu, zelí, fazolové lusky, kukuřičné klasy, ale i granule pro činčily nebo kostky pro hlodavce. Občas mu dávejte i různé ovoce a zeleninu. Je důležité, aby psouni měli dostatek pohybu a pestrou stravu. Pokud jsou příliš překrmováni, mohou onemocnět a zemřít. Nesmíte zapomenout na vodu. Tu jim dejte nejlépe v napáječce.