Plemena psů do městského bytu: Maltézáček, starobylý psík do kapsy

Maltézský psík, toto vysloveně společenské plemeno, patří zároveň k nejstarším. V hrobce faraona Ramsese II. byly totiž objeveny sošky, které dokazují, že maltézský psík byl oblíbený už ve 13. stol. př. n. l. A tak je tomu dodnes… Pokud si chcete pořídit kamaráda, který bude nenáročný, zároveň milující a přítulný, pak je Maltézáček tou pravou volbou. Pokud zvolíte […]

Přidat na Seznam.cz
Maltézský psík, toto vysloveně společenské plemeno, patří zároveň k nejstarším. V hrobce faraona Ramsese II. byly totiž objeveny sošky, které dokazují, že maltézský psík byl oblíbený už ve 13. stol. př. n. l. A tak je tomu dodnes…

Pokud si chcete pořídit kamaráda, který bude nenáročný, zároveň milující a přítulný, pak je Maltézáček tou pravou volbou. Pokud zvolíte psa, počítejte s tím, že bude chtít mluvit do všeho. Fenka přece je tyto ambice tolik nemá.

Jakou má povahu

Je velmi inteligentní, velmi rád si hraje i v dospělosti. Jde o ideálního společníka i do malého bytu a pro rodiny s dětmi, se kterými rád dovádí. Maltézský psík je ovšem také velmi citlivý a vnímavý. Bude přesně reagovat na váš hlas, ale nesnáší hluk. Pokud na něj budete křičet, nepomůžete si. Reaguje panicky a úzkostlivě, spíše se při hlasitém kárání zatvrdí. Je to pejsek, který chce být milován a obdivován. A protože se cítí být členem vaší lidské smečky, bude také chtít být u dění všeho, co se týká vaší rodiny.

Je to historické plemeno

Jak jsme řekli už v úvodu, maltézský psík patří k nejstarším plemenům. První písemné zmínky jsou od Aristotela, který plemeno popsal už ve 4. století př.n.l. a dal mu název „Canis Melitensis„.
Podle jména bychom mohli usuzovat, že pochází z Malty, ale není to pravda. Tento psík byl dobře znám ve všech středomořských oblastech. Blíže pravdě je tedy vysvětlení, že jde o překlad slova „malat“, tedy přístav, ve kterých se vyskytoval velmi hojně a byl také miláčkem lodních posádek.

Péče

Maltézáček má sněhobílou dlouhou srst bez podsady, prakticky nelíná. Připravte se ovšem na toho, že ho budete muset denně pečlivě vyčesávat, aby srst neplstnatěla. Jinak nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Tento „kapesní“ pejsek, vážící v průměru 3 až 4 kilogramy, se dožívá 14 až 15 let.