Rady pro začínající teraristy: Opravdu hadi prdí?

Pokud vám v hlavě také utkvěla ta proslulá otázka, zda i hadi prdí, dnes se na ni dočkáte odpovědi od zkušeného chovatele těchto plazů Miroslava Slavíčka. Poradí vám také, jaké nemoci můžete u hadů očekávat, co potřebujete k jejich množení a řekne spoustu dalších užitečných informací… Miroslav Slavíček je známým chovatelem hadů, který se věnuje […]

Pokud vám v hlavě také utkvěla ta proslulá otázka, zda i hadi prdí, dnes se na ni dočkáte odpovědi od zkušeného chovatele těchto plazů Miroslava Slavíčka. Poradí vám také, jaké nemoci můžete u hadů očekávat, co potřebujete k jejich množení a řekne spoustu dalších užitečných informací…

Miroslav Slavíček je známým chovatelem hadů, který se věnuje především jihoamerickým užovkám červeným a hroznýšům. Hady chová již mnoho let a za tu dobu se stal zejména mezi začínajícími teraristy velmi oblíbený. a to zejména pro jeho ochotu kdykoliv a komukoliv poradit při případných problémech v chovu.

Kolika let se hadi dožívají?

Hadi patří mezi dlouhověká zvířata. Věk hadů z volné přírody se určuje velmi těžko. V zajetí se hadi dožívají podle chovaných jedinců. Například užovky červené se běžně dožívají 12 i více let, hroznýši i 20 let.

Jaké nemoci mohu u hadů očekávat?

Pokud budete dodržovat základní podmínky v chovu hadů, nemoci by se neměli objevit. Je nutné mít především kvalitně udělané terárium, s kvalitním odvětráním (ani ne moc velkým, ale ani ne moc malým) a také vytápění. Pokud se už nějaká nemoc projeví, musí se okamžitě řešit.
Největší problém bývá s parazity, kteří se na hada dostanou nejčastěji tím, pokud do terária doneseme něco z přírody a důkladně to nevyvaříme. Podle druhu parazitů se toto dá léčit různými roztoky, ale doporučuji navštívit veterináře k určení parazita a tím určit přesnější léčbu.
Dále se můžeme setkat s poraněním hada. To bývá nejčastěji od myší. Potom je nutné sledovat, zda rána nemokvá a zda je suchá. Může se stát i to, že se hadovi bude špatně dýchat. V takovém případě se pokusíme zvýšit vlhkost. Při jakémkoliv divném chování je vhodné hada více sledovat, a pokud by problémy trvaly, tak se ihned informovat u zkušeného chovatele nebo případně u veterináře.

Je nutné hady nějak očkovat nebo odčervovat?

Pokud je had zdravý tak nic podobného není třeba.

Když chci hady množit, je nutné povolení a co musím mít nachystané?

Pokud se budeme bavit o běžně u nás chovaných a nejedovatých hadech, o kterých jsme si psali tak žádné povolení potřeba není. Je nutné si předem nachystat pro vejcorodé hady inkubační nádobu, kde udržujete přesnou teplotu. Jinak je nutné mít nachystané malé chovné nádoby, abyste mohli hady dát menších ubikací, kde je budete postupně krmit. I v těchto nádobách musí bít zajištěno teplo, odvětrání a voda.

S jakými hady se lze setkat u nás ve volné přírodě?

Jediným jedovatým zástupcem u nás je zmije. Jinak se lze běžně setkat s užovkou stromovou, obojkovou, podplamatou a hladkou.

Tak jak to je? Prdí hadi nebo ne?

Tuto otázku občas dostávám od dětí na přednáškách pro základní školy. Odpověď je jasná: Ano prdí! Vždyť každý živočich potřebuje vypustit z těla nashromážděné plyny.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *