Trpasličí krevety, hit současných akvárií: Jaká jsou úskalí jejich chovu

Tito drobní korýši jsou v posledních měsících v našich akváriích stále oblíbenější. Mini krevetky žijí povětšinou na dně, které čistí od řas a zbytků potravy. Krom toho je zajímavé sledovat jejich život. Je jich bezpočet druhů a barevných mutací, takže si můžete krevetky pořídit přesně podle svého gusta. Koupit se dají na akvaristických burzách, kde vás přijdou […]

Přidat na Seznam.cz

Tito drobní korýši jsou v posledních měsících v našich akváriích stále oblíbenější. Mini krevetky žijí povětšinou na dně, které čistí od řas a zbytků potravy. Krom toho je zajímavé sledovat jejich život.

Je jich bezpočet druhů a barevných mutací, takže si můžete krevetky pořídit přesně podle svého gusta. Koupit se dají na akvaristických burzách, kde vás přijdou často podstatně levněji, nebo v lepších zverimexech. Můžete si je nechat poslat prostřednictvím řady e-shopů.

Jak krevetky chovat

Pokud chcete mít pouze krevety, postačí jim akvárium kolem 20 litrů, které zabydlíte 10 až 20 jedinci. Zajímavější je osídlit jimi klasické akvárium, musíte ale splnit několik podmínek.
Jednou z nich je hlídat hladinu dusičnanů, na jejichž nadměrné množství jsou krevetky háklivé. Je dobré osadit akvárium dostatkem rostlin a kameny, kde si najdou korýši přirozené úkryty.
Mini krevetkám postačí teplota vody kolem 18 až 20 stupňů, druhy amano požadují teploty 23 až 27 stupňů.
Jde o tvory se zajímavým společenským životem, uvítají tedy přítomnost pokud možno menších rybek a sumečků.

Výživa

Krevety se živí především řasami. Jsou tedy skvělými čističi dna a skel akvária. Přesto je dobré je přikrmovat, nejlépe listy mandlovníku mořského, které mají pozitivní vliv i na kvalitu vody. Množství potravy by měly pozřít během hodiny, jinak naopak hrozí znečištění nádrže.

Které ryby jsou pro soužití nejvhodnější

Krevety jsou takzvaně rodinné typy, jsou zvyklé na společnost jiných vodních živočichů. Snesou se dobře s jinými druhy. K nejoblíbenějším patří druhy „Crystal Red“ a „White Pearl“ nebo „Red Fire“ a „tygří krevety“.
Dobře se snášejí také se sumečky a menšími druhy ryb. Ty by neměly tlamičku větší, než 1 mm v průměru. Větší druhy se mohou stát jejich predátory. V takovém případě se krevetky začnou ukrývat a moc si jich neužijete…

Autor: Jaroslav Volný