Veterinář na cestách

I když na vesnici je běžné, že se volá veterinář k hospodářským zvířatům, své menší či městské mazlíčky jsem zvyklí na vyšetření spíše vodit nebo vozit. Pejsci přijdou po svých, kočičky vezmeme do přepravky, křečky a morčátka do krabice, ptáky do klece a všichni se nakonec sejdeme v čekárně u svého veterináře. Tam často také […]

I když na vesnici je běžné, že se volá veterinář k hospodářským zvířatům, své menší či městské mazlíčky jsem zvyklí na vyšetření spíše vodit nebo vozit. Pejsci přijdou po svých, kočičky vezmeme do přepravky, křečky a morčátka do krabice, ptáky do klece a všichni se nakonec sejdeme v čekárně u svého veterináře.

Tam často také dochází k situacím, nad kterýma zůstává úsměv dlouho na rtu. Vystresovanou dogu zažene do kouta prskající kočička, králíka zatím v jeho přepravce olíže čivava, kterou panička spustí jen na malou chvilku z očí a v rohu groteskně postávající pán s klecí vysoko nad hlavou,co kdyby chtěl jeho papouška v kleci někdo roztrhat? Všemu stoicky přihlíží agama, bezpečně usídlená za krkem a bezpečně schovaná pod kapucí. Můžeme to změnit?

Co tedy dělat, když je váš mazlíček bázlivý a návštěva veterináře je pro něj nesnesitelným stresem?

Skoro v každém městě najdete veterináře, který za vaším mazlíčkem přijede domů a najde se dokonce pár veterinářů, kteří vlastní ordinaci ani nemají. Komfort, který zaplatíte, není vždy pro vašeho mazlíčka konečným řešením. Veterinář, který přijede na ošetření za Vámi domů, má jen omezené možnosti ošetření. Proto se pro domácí ošetření hodí hlavně pro drobné úkony či předběžná vyšetření, jako je:

  • drobná a základní vyšetření,
  • vakcinace, odčervení,
  • vystavení očkovacího průkazu,
  • prodej krmiv, léčebných diet, antiparazitárních přípravků, vitamínů a dalších potřeb,
  • asistence při porodu,
  • stomatologické úkony,
  • poradenství pro začínající chovatele

Za výjezd mimo ordinaci vám je do ceny ošetření započítáno cestovné, které se pohybuje okolo 10 Kč/km (záleží na městě i veterináři). Pozitivní je, že veterinář vidí vašeho mazlíčka v domácím prostředí, bez stresu, a díky tomu může odhalit skutečnosti, které by majitele ani nenapadly. Ve většině případů je zvíře při ošetření doma mnohem klidnější a po zákroku se rychle vrací k normálu. Lékař má na ošetření i Vaše dotazy více času. V případě, že je potřeba větší zákrok či vyšetření přístrojem, musí se majitel domluvit na odborném vyšetření v ordinaci.

 Co je paliativní péče

Služby veterináře jsou často vyžadovány pro stárnoucí mazlíčky. Pár lékařů se specializuje i na tzv. paliativní péči. Paliativní péče je komplexní, aktivní a na kvalitu života zaměřená péče poskytovaná mazlíčkům, kteří trpí nevyléčitelnou či smrtelnou nemocí v pokročilém nebo terminálním stadiu. Cílem léčby již není a nemůže být uzdravení, opatření jsou na mírnění bolesti, jeho psychiku a duši. Nejvyšším cílem paliativní péče je zajistit mírnění bolest a poskytnout podporu jeho blízkým. Často pak lékař poskytne poslední pomoc a umožní těžce nemocnému mazlíčkovi bez bolesti a beze strachu odejít, v bezpečí a klidu jeho domova.

A víte, co znamená, když se vám zdá sen o psovi? Podle snáře je spatření psa ve snu synonymem věrnosti, usmíření a přátelství. Vaše chování se vrátí k druhým a nic není bez přičinění.

-shar-

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *