Speciál: Dogdancing – řetezce cviků a chyby

Třetí série 5 triků je ukončena. V dnešním speciálu se opět pokusím shrnout problémy při učení a především při pozdějším provádění již naučeného cviku. V této sérii jsem navíc narazila na zajímavý problém, o který se s vámi podělím na konci článku. Pozice na ruce – Při učení je důležité dodržovat jednotlivé kroky, nikam nepospíchat […]

Třetí série 5 triků je ukončena. V dnešním speciálu se opět pokusím shrnout problémy při učení a především při pozdějším provádění již naučeného cviku. V této sérii jsem navíc narazila na zajímavý problém, o který se s vámi podělím na konci článku.

Pozice na ruce – Při učení je důležité dodržovat jednotlivé kroky, nikam nepospíchat a správně odměňovat. Jinak vás mohou čekat následující problémy: zvedání zadku ze země, i když přední nohy zůstanou na ruce, a opuštění pozice před uvolněním. V prvním případě je dobré si zkontrolovat na videu nebo pomocí další osoby, jestli ruku držíte správně a psa s ní v pozici nějak „nelámete“. Pes se buď zvedá samovolně (v tomto případě začínáme odměňovat hned po zaujmutí pozice a pomalu prodlužujeme dobu, kdy má na ruce zůstat) nebo až při prvním odměnění v pozici (v tuto chvíli odměňujeme jen po uvolnění z pozice). Opouštění pozice řešíme prodlužováním doby mezi odměnami a střídáme intervaly krátké s dlouhými. Pes tak nikdy neví, jestli přijde odměna za chvíli nebo za delší dobu.

 

Skoky přes nohu – Zde vás při opakování již naučeného skákání může potkat „flákání skoků“. Pejsek jednoduše zkouší, co mu ještě projde. Nejrychleji (většinou během jedné lekce) se toto vyřeší přidáním zábrany opět na chvíli. Dále může pes skákat moc za vás, což znamená, že vás oběhne místo toho, aby před vámi přeskočil druhou nohu. Pomůže buď větší couvnutí, nebo aspoň ze začátku pomoc rukou, kterou byste ho jako chtěli otočit a navést k noze.

Čtyři nohy „na“ – Zde se jednomu výraznějšímu problému, který se týká hlavně správného pochopení povelu, budu věnovat až na konci. Jinak je zde základem správné naučení uvolňovacího povelu. S jinými problémy jsem se nesetkala.

Oběhnutí předmětu – Trik, u kterého žádné významnější problémy nemám poznamenány. Dávala bych si hlavně pozor na ukazování, které by vlastně ani nemělo být, protože se při učení nepoužívá. O porozumění povelu se zmíním na konci článku (spolu s předchozím trikem).

Proskoky – Po delší době neprocvičování mohou pejsci začít skákat mimo „kruh“. Opět jen začneme na chvíli používat „zábranu“ při učení, popř. kruh trochu rozevřeme. Důležitá je také kondička psa a jeho věk. „Kruh“ z ruky a nohy se nejdříve naučte dělat sami bez psa a najděte si pozici, ve které držíte rovnováhu na 100 %.

Poslední věc, kterou bych zde ráda poznamenala, je rozlišování povelů – dnes ČTYŘI a OKOLO. Pes má před sebou předmět, na kterém může udělat obojí. Závisí tedy jen na správném rozlišení daných povelů, že udělá ten, který vy chcete. Dobře naučený trik by vlastně měl vypadat tak, že můžete chodit kolem předmětu jak chcete, ale dokud pes neuslyší povel, nic neudělá (např. při chůzi u nohy si pes neodejde oběhnout strom). Vyzkoušejte si, jak moc dobře váš pes povely rozlišuje. Při prvních pokusech mu můžete pomoci svým pohybem či vzdáleností.

Pro ukázku je zde i video:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *