Veterinář radí: Co nadělit svému pejskovi pod stromeček, aby měl opravdu radost

Většina z nás si zvykla nadělit každý rok vánoční dárek také psímu kamarádovi. Aby jeho radost byla co největší a dlouho mu vydržela, připravili jsme pár tipů pro ty, kteří ještě o letošním dárku nemají docela jasnou představu. Pelíšky, deky: Pro velké psy se hodí velké ploché prošívané polštáře, na kterých se mohou celí pohodlně natáhnout. […]

Většina z nás si zvykla nadělit každý rok vánoční dárek také psímu kamarádovi. Aby jeho radost byla co největší a dlouho mu vydržela, připravili jsme pár tipů pro ty, kteří ještě o letošním dárku nemají docela jasnou představu.

  • Pelíšky, deky: Pro velké psy se hodí velké ploché prošívané polštáře, na kterých se mohou celí pohodlně natáhnout. Malí psíci, zvláště ti krátkosrstí, spíše ocení měkký teplý hluboký pelíšek, nejlépe ještě vystlaný lehoučkou dekou, do které se mohou celí zahrabat. I psům zvyklým spát na pohovce nebo v posteli je vhodné nadělit zajímavou psí deku a vymezit jim tak jejich prostor.
  • Cestovní potřeby: Kdo vozí často psa v autě, měl by mu cestování udělat co nejpohodlnější a nejbezpečnější. Obě podmínky nejlépe splňují plastové přepravní boxy – jsou omyvatelné, s dostatkem větracích otvorů, lze je měkce vystlat a dobře upevnit. Pro psy cestující bez přepravky se hodí speciální pevné, blátu a vodě odolné deky k zavěšení na hlavové opěrky, které lze kombinovat s bezpečnostními pásy a sítí mezi zadními a předními sedadly.
  • Chovatelské pomůcky: Měly by usnadnit vzájemnou komunikaci a dělat všem především radost. Přivolání psů s velkým akčním radiem usnadní píšťalka. Mnoho legrace na obou stranách přinese klikr. Na zimních večerních procházkách za tmy bude užitečná blikající svítilna na obojek.
  • Oblečky: Dnes jsou zimní oblečky téměř nutností pro všechny bytové psy, protože v zimě je rozdíl teplot v bytě a venku tak velký, že i psi s delší srstí mají problém udržet se v tepelné pohodě. Obleček nesmí být příliš těsný a jakkoli omezovat psa v pohybu, musí se lehce oblékat a snadno prát.
  • Hračky: Mají být především bezpečné a odpovídat nejen velkosti, ale také mentalitě psa. Pes-kazisvět snadno rozebere nebo rozkouše hračku na malé součásti, které pak může spolknout a přivodit si zažívací problémy. Pro takového je dobré vybrat
  • například odolný pryžový Kong – ten mají rádi téměř všichni psi, protože hozený krásně nepravidelně skáče a imituje tak chování opravdové „kořisti“, a navíc jej lze naplnit nejrůznějšími dobrotami. Psí sportovci a náruživí aportéři určitě ocení nový míček nebo létající talíř, lovci milují hračky vydávající zvuky, zápasníci se rádi přetahují o lana či pešky, koumáci si užijí hlavolamy…
    Autorka: MVDr. Hana Žertová

O autorce:

Hana Žertová je veterinární lékařka, která se ve své profesi zaměřila na behaviorální medicínu psů a koček. Tento obor studovala především v systému postgraduálního vzdělávání veterinárních lékařů v Německu. V roce 2009 natočila televizní seriál Polepšovna mazlíčků, vydala několik knížek o častých problémech psů a koček, publikuje v odborných časopisech a přednáší chovatelům i veterinárním lékařům. Ve školkách pro štěňata učila majitele lépe psům rozumět, vybudovat pěkný vztah a předcházet poruchám chování. Z těchto zkušeností čerpá její poslední knížka Od štěněte ke psu.

1 názor na “Veterinář radí: Co nadělit svému pejskovi pod stromeček, aby měl opravdu radost”

  1. Pingback: Veterinář radí: Víte, jakou vánoční nadílku by si přála vaše kočka? - Mazličkoviny

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *