Co dělat, když našemu psovi páchne z tlamy

Když se nedávno ujal náš spolupracovník hlídaní malého čínského naháče a vezl ho autem domů, přirovnal cestu k „jízdě na člunu rybí zátokou“. Zápach z tlamy malého psíka byl tak nesnesitelný, že musel stále větrat. Ale ani to příliš nepomáhalo…   Také vás od mazlení s vaším čtyřnohým přítelem odrazuje, že mu z tlamy táhne jako z kanálu? Pak […]

Když se nedávno ujal náš spolupracovník hlídaní malého čínského naháče a vezl ho autem domů, přirovnal cestu k „jízdě na člunu rybí zátokou“. Zápach z tlamy malého psíka byl tak nesnesitelný, že musel stále větrat. Ale ani to příliš nepomáhalo…

 

Také vás od mazlení s vaším čtyřnohým přítelem odrazuje, že mu z tlamy táhne jako z kanálu? Pak je nejvyšší čas jednat. Příčin tohoto nepříjemného jevu může být podle veterinářů hned celá řada. V konečném důsledku ale všechny mohou dokonce ohrozit život vašeho miláčka. Pojďme se blíže podívat, co je příčinou a jak hafíkovi a svým způsobem i nám pomoci.

Se zuby mívají problém hlavně malá plemena

U těchto plemen bývá nejčastější příčinou chybné postavení zubů. Ať už jde o podkus, předkus, úzkou čelist, přebývající nebo naopak chybějící zuby, to vše vede k tomu, že pejsek nekouše, jak má. Podobný problém mívají i psi se „splácnutým“ čumákem.
Hlavním důvodem nevábného dechu jsou pak bakterie, žijící v ústní dutině, především pak v zubním plaku a kamenu. Je to stejné jako u lidí – kdo si nečistí zuby, tomu z úst zrovna nevoní…

Jak naučit psa, aby si nechal čistit zuby

Zubní hygiena je pro čistý dech nejdůležitější. Začít byste měli u pejska už v jeho útlém věku. Tady je několik rad, jak na to:
1) Navykněte ho na chuť zubní pasty. Dejte si jí trochu na prst a nechte ho, aby jí slízal. Nebojte se, psí zubní pasty jsou ochuceny a vyrobeny tak, aby neškodily zažívání.
2) Potom začněte pejskovi prstem s pastou klouzat po předních zubech.
3) Zvykněte ho na jeho zubní kartáček.
Dejte na něj trochu pasty a opět ho nechte ji slízat. Po několika opakováních se posaďte za svého psa, uchopte jeho tlamu tak, aby nemohl žvýkat a začněte s čištěním. Pohybem nahoru a dolů čistěte přední zuby a špičáky. Nezapomeňte na oblast kořene zubu, kde se usazuje nejvíce bakterií a na masírování dásní.
4) Opatrně začněte s čistěním řezáků. Buďte opatrní, pes je na dotyky v zadní části tlamy citlivý. Je to opět o zvyku a náladě.

Pomohou i hračky, pamlsky a syrové kosti

V rámci prevence tvorby zubního plaku a následně kamene je dobré pořídit pejskovi dřevěné hračky, které si může okusovat. Stejnou službu poskytnou i speciální dentální pamlsky, jako například žvýkací tyčinky nebo granule.
Větší plemena zase potěšíte syrovými kostmi. Zvláště v létě je můžete mírně zamrazit – hafík tak získá osvěžující dobrotu, kterou si při rozkousávání navíc čistí chrup.

Když nic nezabírá, je na řadě lékař

Pokud se pejskovi o zuby staráte pečlivě, má je čisté, a přesto mu z tlamy páchne, pak může být příčinou některá z onemocnění vnitřních orgánu. V takovém případě není dobré spoléhat na to, že si příroda pomůže sama. Je třeba navštívit zkušeného veterináře, který zjistí diagnózu a navrhne příslušnou léčbu.