10 nejčastějších nemocí u psů (I.): Průjem

Průjem je velmi běžný zdravotní problém u našich čtyřnohých kamarádů. Často může být zapříčiněn špatnou stravou nebo reakcí těla na potravu, se kterou si trávicí trakt nedokázal poradit. V některých případech může být ale důvod průjmu vážnější. Průjem, který je doprovázen zvracením, může být příznakem i jiných nemocí. Jaké jsou nejčastější důvody průjmu u psa? […]

Průjem je velmi běžný zdravotní problém u našich čtyřnohých kamarádů. Často může být zapříčiněn špatnou stravou nebo reakcí těla na potravu, se kterou si trávicí trakt nedokázal poradit. V některých případech může být ale důvod průjmu vážnější. Průjem, který je doprovázen zvracením, může být příznakem i jiných nemocí.

Jaké jsou nejčastější důvody průjmu u psa? Může jich být celá řada, vyjmenujme si alespoň ty nejčastější z ních.

A) Nevhodná strava

Pokud má váš pejsek průjem, zapřemýšlejte, co dostal v posledních hodinách k žrádlu. Mohl se přežrat pamlsky (sušené maso, vnitřnosti, uši atd.). Pamatuje, že méně je více! Nejčastější příčinou je ale „spolustolování“. Pokud se s pejskem dělíte o svou stravu, vězte, že jeho zažívací trakt jí není přizpůsoben a zaděláváte mu na pořádný průšvih!

B) Změna krmiva

Pokud přecházíte z jedněch granulí na druhé, je třeba postupovat opatrně. Vyplatí se postupně přimíchávat nové krmivo do starého, aby si pejsek zvykl na nové složení i vůni. Pokud přejdete naráz, často se stane, že hafík dostane průjem nebo naopak zácpu a bude ho bolet břicho.

C) Alergie

Je to stále častější příčina psího průjmu. Nejčastější alergeny jsou pro pejska soja a obiloviny. Někdy alergizují i různé druhy bílkovin jako je kuřecí protein, ryby, vajíčka či mléčná bílkovina.
Průvodními jevy je drbání psa – svědí ho kůže, která je zarudlá, má na těle boláky. V tomto případě je vhodné vždy vyhledat pomoc veterináře a hlídat složení stravy.

D) Paraziti

Škrkavky, měchovci nebo tasemnice jsou také častou příčinou akutních nebo chronických průjmů. Důležitého je proto pejska pravidelně odčervovat v intervalu minimálně 3 měsíců. Antiparazitika střídejte, aby si potvůrky nestaly rezistentní.

E) Otrava

Je nejnebezpečnější! Pokud váš pejsek zvrací krev, teče mu z nosu, nadměrně sliní, buší mu srdce nebo je malátný a apatický, má zrychlený dech, zúžené zorničky, popřípadě teplotu, to vše jsou příznaky akutní otravy. Je třeba spěchat, okamžitě volejte svému veterinárnímu lékaři a snažte se svého kamaráda dostat co nejdříve do péče odborníků!

Co tedy dělat při průjmu, první pomoc

Zahajte okamžitou hladovku a podejte některý z přípravků na rychlé zastavení průjmu. Podévejte čerstvou vodu, popřípadě s iontovým nápojem Nutrisal. Vodu musí mít pejsek stále k dispozici a vždy kontrolujte, zda pravidelně tekutiny přijímá. Pokud pes nepije vodu z misky, podávejte mu ji stříkačkou přímo do tlamy. Hlídejte zdravotní stav pejska a sledujte možné nové příznaky. Pokud se objeví i další příznaky (krev ve stolici, zvracení, nadměrné slinění, malátnost), vždy kontaktujte veterinárního lékaře.

Po několika hodinách můžete psovi podat vařenou rýži, která by měla mít pokojovou teplotu, aby se zbytečně nedráždil žaludek. U větších psů by měl průjem po nasazení hladovky odeznít do 36 hodin, u menších do 24 hodin. Pokud se tak nestane, kontaktujte veterinárního lékaře.(Zdroj: pethome.cz)

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *