5 díl: Lotrando a smolný týden

V jednom týdnu se nám staly hned dvě nepříjemné věci. Ta první – při procházce městem těsně v naší blízkosti projel kamion ve chvíli, kdy byl Lotrando otočený zády k silnici. Příšerně se lekl a přestože dosud ho pohybující se auta nezajímala, teď začal před velkými utíkat a menší honit. Bohužel v naší obci v […]

V jednom týdnu se nám staly hned dvě nepříjemné věci. Ta první – při procházce městem těsně v naší blízkosti projel kamion ve chvíli, kdy byl Lotrando otočený zády k silnici. Příšerně se lekl a přestože dosud ho pohybující se auta nezajímala, teď začal před velkými utíkat a menší honit. Bohužel v naší obci v podstatě nejsou chodníky, takže auta nás míjí dost blízko.

Lotrando a smolný týden2Pomohla nám hra „Podívej se na to“, kterou popisuje Leslie McDewitt v knížce Poslušnost i bez vodítka. Zpočátku jsem klikala už když jsme slyšeli zvuk motoru, on se na mě podíval a dostal pamlsek ve chvíli, kdy byl ještě na místě, schopný vnímat a sníst ho. Další kliknutí a pamlsky dostal, když se auto objevilo a celou hrst, když nás míjelo a on byl v klidu. Teď už ve většině případů jen zběžně mrkne na auto a nevšímá si ho. Kdyby to nefungovalo, musela bych asi jít někam dál od silnice nebo se domluvit s někým, kdo bude jezdit kolem tak rychle, resp. pomalu, aby Lotranda nedráždil.

A druhá nepříjemnost – potkala jsem kamaráda, chtěli jsme se pozdravit a jeho fena kousla Lotranda do čenichu. Stalo se to tak rychle, ani jeden jsme nevěděli, co se přihodilo a můj chlapeček hrozně křičel. Když se uklidnil, všimla jsem si kapky krve na jeho čumáčku. Přestože například vytahování klíštěte zvládneme sami bez pomoci další osoby, držení čumáčku a jeho prohlídku jsme netrénovali. Desinfekci jsme nakonec zvládli a celá situace mě přiměla zamyslet se nad revizí domácí i cestovní lékarničky a případnou první pomocí psovi. Podle zákona schválnosti se nehody a akutní případy stávají hlavně o víkendech, o čemž už jsem se nejednou přesvědčila a co hůř, někde dál od domova. Není na škodu nacvičit si formou hry postup vyšetření zdravého psa, který je v klidu. V případě nouze se pak se psem zvyklým na takovou manipulaci pracuje o dost líp a taky člověk je jistější a klidnější, když ví, co má dělat a pozná na psovi změnu oproti normálnímu stavu. Zraněný pes v šoku může zareagovat i kousnutím toho, kdo mu chce pomoci nebo koho zná. Sama jsem to před lety pocítila, když jsem ze země zvedala pejska nakopnutého koněm a on mě kousl do obličeje.

Lotrando a smolný týden3Znáte klidový trias (teplota, frekvence dechu a tepu) svého psa? Běžně uváděné hodnoty jsou pouze orientační, mezi plemeny i samotnými jedinci bývají rozdíly. Vlhký a studený čumák nejsou spolehlivým ukazatelem zdraví. Počet dechů lze zjistit např. sledováním nozder, hrudního koše, břicha nebo položením dlaně na hrudník. Měření tělesné teploty se provádí v konečníku, špička teploměru se může potřít např.vazelínou. Tep lze nahmatat špičkami ukazováčku a prostředníčku na stehenní tepně na vnitřní straně stehna. Oslabení krevního oběhu a snížení krevního tlaku se projeví zblednutím sliznic. Naopak při nedostatku kyslíku nebo velké ztrátě krve sliznice modrají. Funkce krevního oběhu se dá zkontrolovat měřením doby náplně vlásečnic – krátkým tlakem na dáseň se vlásečnice vyprázdní a vytvoří bílou skvrnu, která by měla zmizet cca do 2 vteřin.

V tom týdnu bylo na můj vkus extrémní vedro, takže se mi ani nechtělo nic moc cvičit. Na procházku jsme chodili brzo ráno nebo k večeru a nejlépe ve stínu. Pes nemůže regulovat tělesnou teplotu pocením, ochlazuje se zrychleným dýcháním, otevřením tlamy a sliněním, rozšířením kožních cév odvádí teplo do okolí. Samozřejmostí je dostatečný přístup k pitné vodě a ve vedrech nenechávat psa v rozpáleném autě.

Autor a foto: Ing. Hana Štenclová

O autorovi – Ing. Hana Štenclová:

Ing. Hana ŠtenclováZvířata mě provázejí celým životem. Jako malá jsem chovala různé hlodavce, později pomáhala u koní v hřebčíně a přinesla si domů prvního vlastního psa. Během studia na Mendelově univerzitě v Brně, v roce 2007, jsem se začala věnovat sportovnímu výcviku a obedienci. Nyní poznávám i další psí sporty, hltám veškeré informace o nenásilném přístupu ke psům, účastním se přednášek a seminářů s českými i zahraničními lektory, organizuji kurzy o výchově a výcviku a především si užívám každodenní radosti i starosti s těmito báječnými zvířaty.

Motto: Vše, co se zná být nemožné, je pouze výzva.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *