7 způsobů, jak jednoduše zlepšíte vztah se svým psem

Zdá se vám, že nemáte se svým psem takový vztah, jak byste si přáli? Nevěnuje vám váš pes dostatečnou pozornost ve chvílích, kdy to potřebujete? A chcete to změnit? Není to nic těžkého, jenom si musíte uvědomit, že ne u všech psů je vřelý vztah k lidem automatickou záležitostí. Podobně jako u lidí je nutné […]

Zdá se vám, že nemáte se svým psem takový vztah, jak byste si přáli? Nevěnuje vám váš pes dostatečnou pozornost ve chvílích, kdy to potřebujete? A chcete to změnit? Není to nic těžkého, jenom si musíte uvědomit, že ne u všech psů je vřelý vztah k lidem automatickou záležitostí.

Podobně jako u lidí je nutné na vzájemném vztahu pracovat a rozvíjet ho. Čtěte dále a dozvíte se, jak vztah se svým zlepšit snadno s použitím 7 jednoduchých zásad.

1) Začněte se svým psem trávit více času

Zkuste svého psa brát s sebou, když někam jdete. Začněte mu věnovat víc času – co třeba brát ho na hodinku denně na pole? Život se psem není pouze o venčení a procházkách okolo domu. Pes se potřebuje proběhnout, nasát jiné zajímavé pachy a získat zajímavé zážitky. Když se toho budete účastnit, uvidíte, že váš vzájemný vztah se rychle změní k lepšímu.

2) Přivolání – to je základ všeho

Povel přivolání, tedy takový, kterým sledujete návrat psa k sobě, je ten nejdůležitější ve výchově a výcviku psa. A samozřejmě, pro upevnění vzájemného vztahu se psem tak není k zahození. Přivolání by měl bezpečně ovládat každý pes. Pes se musí naučit, že vy jste pro něj nejdůležitější a přijít na přivolání se mu vždy vyplatí. Proto se vyplatí na tomto cviku pracovat pouze pozitivními metodami, bez trestů.

3) Naučte psa základním povelům poslušnosti

Pokud je výcvik psa veden správně, nepředstavuje pro něj nic nepříjemného. Psi jsou naopak přímo stvořeni pro plnění různých povelů a úkolů. Naučte toho své alespoň několik těch nejzákladnějších, jako například sedni, lehni, k noze, místo, čekej a podobně. Nejde jen o praktické využití povelů ale také o to, že si u psa budujete přirozenou autoritou, pes vám věří a poslouchá. Navíc je výcvik skvělý pro psychický stav psů. To vše za předpokladu, že je výcvik veden správnými metodami.

4) Hra na schovávanou – ideální zábava

Vzpomeňte si na časy dětství a oprašte starou dobrou hru na schovávanou. Psovi totiž nemusíte schovávat jen pamlsky a hračky, ale klidně i sebe. Začínejte pomalu, nejprve v místnosti, pak v bytě a časem se pejskovi schovejte během procházky. I když psi, kteří nejsou cvičení, čich příliš používat neumí, pokud chtějí, snaží se páníčka nebo paničku instinktivně najít. A úspěšnost závisí na tom, jak dobře se schováte a jak dobře váš pes umí nebo chce hledat. Pro zlepšení vzájemného vztahu s vaším psem je to perfektní zábava, u které si užijete spoustu legrace. A nic to nestojí.

5) Krmte každý den přesně v určitý čas

Nezvykejte psa na stálý přísun krmiva, ani na to, že je krmen vícekrát denně. Pokud nemá pes veterinářem nařízený speciální režim krmení, je to zbytečné. Naopak menší pocit hladu u psa během dne má pozitivní vliv na jeho schopnost plnit úkoly, učit se a snahu „být hodný“. Pes si rychle zvykne, že krmení je podáváno je v určitou dobu, bude se na ni těšit a zároveň si podprahově upevní pocit, že je na vás v otázce žrádla plně závislý. Opět jednoduše získáte další body pro růst vaší přirozené autority a váš vzájemný vztah se zase o něco prohloubí.

6) Jednou za čas něco nového není vůbec na škodu

Je sice pravda, že psi jsou relativně konzervativní zvířata, ale platí to spíše pro vzorce jejich chování než pro jejich životy obecně. Podobně jako lidé, i psi rádi ocení něco nového, ať už se jedná o nový výcvikový prvek, nový trik nebo výlet do nových míst, kde ještě pes nikdy nebyl. Nové zážitky, cviky a povely prokazatelně zlepšují psychický vývoj psů, zároveň se vaše vzájemné vztahy zaručeně prohloubí. Jak je obecně známo, každému vztahu škodí stereotyp a stejné je to i s vzájemným vztahem lidí a psů.

7) Pečujte pravidelně o svého pejska – srst, drápky i zuby

Spousta lidí se mylně domnívá, že pokud nemají výstavního šampiona, či náročné dlouhosrsté plemeno, nemusí se údržbě zevnějšku zvířete vůbec věnovat. Není to ale tak úplně pravda. Samozřejmě, že krátkosrstá plemena jsou na údržbu méně náročná, přesto byste měli pravidelně věnovat pozornost nejen jejich srsti, ale také drápků, uším či zubům. A to platí u všech plemen. Nejedná se pouze o zdravotní stránku věci. Pes si zvykne i na nepříjemné doteky a naučí se, že vám může důvěřovat. A o to jde především – bez důvěry si dobrý vztah se psem nikdy nevybudujete.

Autor: David Navara

 

1 názor na “7 způsobů, jak jednoduše zlepšíte vztah se svým psem”

  1. Věra Schneiderová

    Článek psaný odborně a s láskou a úplně všecko je pravda – moje zkušenost z praxe.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *