Červíkův deníček – 1.díl

V psaní jakýchkoli tréninkových deníků jsem hrozně nesystematický člověk. Svým svěřencům je píši, ale pro své psy je mám jen v hlavě. Ráda bych si však vedla zápisky o výchově psího kamaráda od chvíle, kdy jsem si jej přinesla domů, třeba tím pomohu i někomu, kdo neví, co a kdy trénovat, jestli netrénuje moc, či […]

Červíkův deníček - 1.díl

V psaní jakýchkoli tréninkových deníků jsem hrozně nesystematický člověk. Svým svěřencům je píši, ale pro své psy je mám jen v hlavě. Ráda bych si však vedla zápisky o výchově psího kamaráda od chvíle, kdy jsem si jej přinesla domů, třeba tím pomohu i někomu, kdo neví, co a kdy trénovat, jestli netrénuje moc, či málo.

Červíkův deníčekDeníček by měl být čtrnáctidenní či třítýdenní (podle toho co se bude dít), ráda bych vždy stanovila naše cíle, pokroky, problémy, se kterými jsem se setkala, a samozřejmě jejich řešení. Nečekejte příliš mnoho omáčky, vše budou stručná fakta ;o).

Za úvod je třeba dodat, že nerozlišuji výchovu a výcvik, běžný život a trénink. Chci, aby mí psi byli spolehliví parťáci za jakýchkoli okolností. A protože mám dvě malé děti, spoustu práce, tak prvořadým úkolem je mít „běžný provoz“ na jedničku. A agility plány, či ambice?

Můj předchozí pejsek umřel mladý během nich, odešel od rozdělané práce a mě tu nechal se spoustou otazníků (šlo by to, nešlo, kam bychom se dostali?).. Ano, i v agility mám cíle, ale chci postupovat po krůčcích a další malý krok pro nás bude cíl a kam se dostaneme, je ve hvězdách.

Chci si „práci“ se svým pejskem užívat.

První dny: rozkoukávání se…

  • reakce na jméno
  • čurání na povel
  • sednutí než položím na zem misku se žrádlem
  • hra a hra a hra

Od začátku nepouštím na silnici. Při přecházení říkám vždy „jdi na druhou stranu“ (během čtyř dnů hezky reaguje). Venku vodím v 90% na vodítku, jelikož bydlíme obklopeni silnicemi. Ale snažím se, aby vodítko bylo jen jako jistina, dělám „že není“.

Nevolám, pokud nemám jistotu, že zareaguje (tedy aspoň se o to snažím).

Třetí den: problém – vrhání se mi po nohavicích Prokrmování dříve, než stihne vyskočit (druhý den bylo „zabíjecích“ pokusů o 50% méně), pokud vyskočí, dám na zem vteřinu počkám (abych neupevnila sekvenci skočím-sundá mě-dostanu kokyno), postupně dělám malé krůčky, odměňuji chození za mnou bez skákání.

Červíkův deníček 2Během prvního týdne:

  • začátek her s klecí
  • sedni (přede dveřmi, když zapínám vodítko)
  • nose touch (nt)
  • chytání za obojek

Druhý týden:

  • 3..2..1.. drž
  • tvoje volba
  • šťouchaná
  • „pust“ (pouze signál – chycení za obojek)
  • přední packy na bedýnku

Zvládá z klícky vyběhnout na nt. Skákání po nohavicích je méně časté.

Pokud skočí, stačí když se přestanu hýbat a seskočí.

Problém: štěkání po psech („podezřelých“, či těch, co štěkají po něm).

Prokrmím dříve, než začne štěkat, případně odměním chvíli ticha, pokud by byl příliš excitovaný, odvedu pryč.

 

Autor a foto: Petra Marečková

O autorovi:

Petra_mareckovaPetra Marečková

Agility se věnuji 9. rokem, z toho 3 roky vedu tréninky na KK VFU. Dva roky pořádám semináře pozitivní motivace, od ledna tohoto roku vedu i pravidelné hodiny pozitivky. Od července budu působit také v nově otevřeném výcvikovém centru Psí Park. Mám dvanáctiletou kříženku Ájku a devítitýdenní bordeří štěndo Červíka.
Se psy pracuji pouze pomocí pozitivního upevňování.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *