Chovatelské šlágry: Hravá fretka místo kočky

Hledáte přítulné zvířátko do bytu, s nímž byste měli méně starostí než s pejskem, ale zároveň více radosti než například s morčetem v kleci? Zkuste fretku. Jde o jedinou domestikovanou kunovitou šelmu, kterou ve volné přírodě už nenajdete. Nejbližším příbuzným fretky domácí je tchoř tmavý. Fretky jsou veselé a hravé podobně jako kočky. Mají společenského ducha a svým […]

Hledáte přítulné zvířátko do bytu, s nímž byste měli méně starostí než s pejskem, ale zároveň více radosti než například s morčetem v kleci? Zkuste fretku. Jde o jedinou domestikovanou kunovitou šelmu, kterou ve volné přírodě už nenajdete. Nejbližším příbuzným fretky domácí je tchoř tmavý.

Fretky jsou veselé a hravé podobně jako kočky. Mají společenského ducha a svým páníčkům bývají naprosto oddané. Při jejím chovu však musíte hned na začátku zvolit správnou taktiku. Zvíře si musí nejdřív vzniknout na nové prostředí, nové pachy i přítomnost člověka.

Kdy fretka kouše

Na začátku byste měli k fretce přistupovat v rukavicích. Kousání je totiž její přirozený projev. Nechce vám však ublížit, mládě si pouze zkouší sílu stisku. Sami si pak určíte, do jaké míry ho hodláte tolerovat. Místo ruky dejte fretce starou punčochu nebo kus hadru a můžete si i hrát na přetahovanou. Za kousání ji netrestejte. Když budete dávat najevo strach, jen podnítíte její nejistotu a nežádoucí reakce. Pokud před ní budete poskakovat, uhýbat a výskat, pochopí fretka vaše počínání jako hru a začne vás chytat.

Jak je to s pachem

Někteří chovatelé tvrdí, že fretka je cítit dokonce méně než kočka. Jako každé zvířátko má svůj typický pach, avšak jinak jde o zvíře velmi čistotné. Naučíte ji chodit na suchý záchod stejně jako kočku, od začátku se však vyplatí důslednost. Silněji zavání sameček v říji a jestliže se hodláte této nepříjemnosti vyhnout, nechte ho vykastrovat. Jinak zase voní samička, ta své anální žlázky však využívá jako obranu, když se cítí v ohrožení. Když jí nedáte důvod, neměla by tyto zbraně používat. Vykastrovat lze i samičku. V případě, že vám nejde o chov, předejdete tak i zdravotním potížím, které by mohla mít. Ke kastraci ji však můžete vzít až po ukončení první říje.

Kde fretku chovat

Fretka se dá chovat ve venkovní voliéře třeba na balkoně, pak se ale může stát, že z ní nevyroste tak přítulné zvířátko, jak byste si přáli. Klec pro zvířátko se dá umístit i v bytě. Bývá bez podestýlky, avšak nezapomeňte ji vybavit napáječkou, miskou na jídlo a záchodem s kočkolitem. Stejně tak fretka uvítá pelíšek, kde se prospí. Klec by měla být min. jeden a půl metru dlouhá a metr široká s šířkou mezi mřížemi maximálně dva centimetry. Při výběru klece také dbejte na zabezpečení dvířek, neboť fretky bývají velmi vynalézavé. Doporučuje se zabezpečit dvířka také karabinkou či zámkem. V bytě fretce připravte suchý záchod v každé místnosti.

Potřebuje pohyb

Minimálně čtyři hodiny denně byste měli nechat fretku mimo klec. Potřebuje dostatek pohybu a uvítá každou drobnost k hraní. Ráda se prolézá, zachumlává apod., proto připravte třeba roury z papíru nebo hadr, do kterého se může zachumlat. S fretkou nemusíte nutně chodit ven na procházky, pokud jí ale tento zážitek hodláte dopřát, rozhodně si pořiďte speciální postroj a vodítko. Při chovu fretky se taky neobejdete bez kleštiček na drápky, šamponu a ručníku. Důležitá je také péče o ouška.

Pozor na květináče

Fretka má jeden velký nešvar. Velmi ráda se prohrabává v hlíně květináčů a stěží jí v tom zabráníte. Buď se s touto činností smíříte, nebo na zeleň v bytě prostě rezignujete. Další variantou je zakrytí hlíny pletivem. Ráda také škrábe na dveře nebo po kobercích. Důležité je také pravidlo 2 cm – všemi většími mezerami či škvírami dokáže fretka prolézt a vystavuje se tak nebezpečí udušení. Otvory a podobné skulinky musíte minimálně do výšky 80 cm vyplnit. Pozor také na všechny zásuvky a kabely. Nebezpečí číhá na fretku i na wc, kde by se mohla utopit.

Čtete také:

Chovatelské šlágry: Nenáročný obří šnek africký umí navíc léčit ekzémy

Chovatelské šlágry: Mravence nemusíte venčit ani krmit

Neobvyklí mazlíčci: Upovídaný pták loskuták vyžaduje trpělivost

Autorka: Vanda Filipová

3 názory na “Chovatelské šlágry: Hravá fretka místo kočky”

  1. Fretku nikdy!Kouše ůplně každého,smrdí zdrhá…neznám nikoho kdo by to valydržel půl roku.

  2. Fretka doma-mel jsem taky,po prvni riji jsem ho nechal vykastrovat a bylo po znasilnovani papuci,znackovani a pachu.Pachove zlazy se vyrezavat nesmi tudiz v zapalu hry nebo kdyz se lekne tak si trosku zasmrdi,ale staci nachvilku otevrit okno a je po smradiku a nadruhou stranu kdo zvas nesmrdi kdyz si prdne?Jinak je to lupic.rad vykrada kabelky,otviral supliky a kradl ponozky a veskery lup si schovaval pod gaucem.je to idealni zvire pro ty kteri si nejsou jisti jestli se jejich ratolesti budou starat a vencit pejska.fretka prospi vetsinu dne,nevyzaduje chodit ven,my jsme snim chodili kazdy den jak na prochazky tak treba jen kolem domu.a zvladne toho hodne ujit.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *