Chovatelské šlágry: Skunk je přítulnější než kočka a páchnout vůbec nemusí

Kdyby vám ještě před několika lety řekl, že si jako domácího mazlíčka pořídil skunka, měli byste ho za blázna. Tuhle šelmičku známe především z amerických komedií jako nesmírně záludného tvora, který umí naprosto neskutečně páchnout… Dnes je přitom skunk jako mazlíček žádán stále více, a to především právě v Americe. Není divu, tady je tato šelma doma […]

Kdyby vám ještě před několika lety řekl, že si jako domácího mazlíčka pořídil skunka, měli byste ho za blázna. Tuhle šelmičku známe především z amerických komedií jako nesmírně záludného tvora, který umí naprosto neskutečně páchnout…
Přidat na Seznam.cz

Dnes je přitom skunk jako mazlíček žádán stále více, a to především právě v Americe. Není divu, tady je tato šelma doma od Kanady až po severní Mexiko. V poslední době se s ním ale stále častěji setkáváme i v našich domácnostech.

Co je skunk zač

Skunkové jsou šelmy, patřící do čeledi lasicovitých. Ve volné přírodě se vyskytují pouze v Americe. Žije jich zde celkem 13 druhů, všechny mají ale hodně společného. Je to především jejich charakteristické černobílé pruhované zbarvení, huňatý ocas a poměrně krátké nohy.
Proslulí jsou svou vlastností úporně páchnout, jak napovídá jejich původní název skunk smrdutý. Pod ocasem mají pachové žlázy, které úspěšně používají při své obraně. Cítí-li se skunk ohrožen, obrátí se k nepříteli zády a začne silně dupat předními nohami. Když to nepomůže, přichází na řadu chemický útok. S přesností snipera zasáhne útočníka sprškou olejovité tekutiny přímo do obličeje. Ta nejenže odporně páchne, ale je i silně dráždivá a útočníka tak na čas oslepí.

Jak ho chovat: Stačí drobná operace

Skunk byl v Americe oblíbeným mazlíčkem už dříve. Ví se o něm, že své pachové žlázy používá doma jen zřídka, musel by se cítit velmi ohrožen nebo se silně leknout.
Pokud o pořízení skunka uvažujete a chcete mít jistotu, že vám byt ani náhodou nezdevastuje silným puchem, stačí drobná operace. Při ní jsou pachové žlázy odstraněny. V takovém případě ovšem počítejte s tím, že mazlíček s vámi bude muset zůstat až do své smrti, do volné přírody už se vrátit nemůže. Dožívá se podobně jako pes 8 až 15 let.

Povaha: Přítulný, ale s ostatními mazlíky se nesnese

Ti, kdo už skunka chovají o něm říkají, že je mnohem přítulnější než kočka. Rád si hraje a mazlí se. Na rozdíl od koček ale nedemoluje zařízení bytu, nemá ani potřebu škrábat nábytek. Když ho zbavíte pachových žláz, bude silně fixovaný na svého majitele.
Problém nastane, máte-li doma jiné domácí mazlíčky. Skunk je silně teritoriální šelma, bude se s nimi proto špatně snášet. Výjimkou nejsou případy, kdy napadne i psa.
Tato šelmička je masožravá, krmit ji můžete podobně jako kočku. Nepohrdne ale ani kousky ovoce nebo oříšky.
Autor: Václav Frejka

6 názorů na “Chovatelské šlágry: Skunk je přítulnější než kočka a páchnout vůbec nemusí”

  1. Kolaříková

    Člověk by řekl, že podle názvu stránek, budou mít autoři v oblibě zvířata tak nějak obecně, že jim půjde o jejich dobro. Leč zdá se, že nikoliv. Jinak by nemohli propagovat chování zvířete, které patří do volné přírody k chovu v domácím prostředí. Ale co …. vždyť jak je v článku uvedeno….stačí drobná operace…. a můžeme si dopřát i skunka!! Jak se tomu zvířeti asi žije ve zcela odlišných podmínkách, než v jakých má žít, nás nemusí zajímat, hlavně, že máme doma něco exotického.

  2. Kuba chuchvalec

    Mel sem fretku a to je podobny. Fretky sou vyslechtena odruda tchore je pravda ze vsechny s celedi lasicovytych sou velmy hrava a pritulna zvirata ale i strasne narocna jak na udrzbu tak na cas straveny s nimi v byte musite se prizpusobyt vy a ne to zvire coz je vec co parazitycky clovek nikdy nechce videt ani chapat ja osobne bych to chovani mazlicku at uz jakych koliv urcite co se mest tyce zakazal budte soudni ani ne vzdycky plati ze na vesnici se musi mit lip to se resi hlavne u psu ale celkove bych to uz davno zakazal i treba zoo je nechutny jak clovek vnima sebe a vsechno kolem nej chtel byh vetsinu lidi videt kdyby sem prilitly naky ty emzaci a nas by si brali na sve kosmicke lode jako mazlicky vlastne bych jim to docela i pral.

  3. a to by ho jeste vypustili do volne prirody u nas ? Rikaji vam neco invazivni druhy, jako je myval apod.

    1. Nikdo tu nic o tom že by měl v plánu pustit skunka do přírody, nepsal… 😉

  4. Není už chov skunků zakázaný, stejně jako chov mývalů nebo nosálů?

  5. válková michaela

    Dobrý den ,našla jsem nějaký članek kde se jedná a skunky …. chtěla bych si jednoho pořidit ,ale už nevím koho bych oslovila chtěla bych ho od malička prostě mrně cenu respektuji i vzdalenost přijela bych si pro něj kdyby jste věděl o nějakém na prodej na barvě m nezaleží tel: 739 233 012 děkuji za odpověd

Diskuse uzavřena.