Nejoblíbenější plemena psů: Německý ovčák, věrný a svědomitý pracant

Na celém světě je to nejvyužívanější pracovní plemeno psa. Německý ovčák slouží u armády, policie, celníků, pomáhá při hledání lidí i drog. Najdete ho spolu s hasiči u záchranných prací i jako vodícího psa slepců nebo terapeuta. Stejně tak se osvědčuje jako skvělý pes rodinný. Žádný člověk nebo stroj jeho skvělé vlastnosti nedokáže nahradit. Je pověstný […]

Na celém světě je to nejvyužívanější pracovní plemeno psa. Německý ovčák slouží u armády, policie, celníků, pomáhá při hledání lidí i drog. Najdete ho spolu s hasiči u záchranných prací i jako vodícího psa slepců nebo terapeuta. Stejně tak se osvědčuje jako skvělý pes rodinný.
Přidat na Seznam.cz

Žádný člověk nebo stroj jeho skvělé vlastnosti nedokáže nahradit. Je pověstný svou vytrvalostí, sebevědomím, inteligencí i odvahou. Rád se učí a vyniká svou ochotou pracovat. Německý ovčák už dávno není pouhým ochráncem stád, stal se z něj věrný společník člověka, kterému oddaně pomáhá v mnoha oborech.

Původ

Jeho předci pomáhali člověku zřejmě už v 7. století jako ovčáčtí psi i coby strážci majetku. Počátky toho, jak německého ovčáka známe dnes, ale sahají až do konce století devatenáctého. Roku 1871 začal pruský dvorní jezdec Max von Stephanitz s cíleným chovem všestranných psů. V roce 1898 zakoupil psa Hektora von Linksrhein, kterého přejmenoval na Horanda von Grafrath. Na něj a jeho bratra Luchs von Sparwasser zaměřil v chovu veškeré úsilí. Horand byl prvním psem, zapsaným v nové chovné knize vzniklého Sdružení německých ovčáků a s fenou Mari von Grafrath jsou považováni za zakladatele plemene.

Nacionalismus i přízeň Hitlera mu ublížily

Vytrvalost, věrnost, odvaha i poslušnost, to jsou vlastnosti, které udělaly z německého ovčáka světově proslulé plemeno. Jako válečný pes byl využíván za obou světových válek na obou stranách fronty. Němci však zmíněné vlastnosti začali využívat jako symboly „německých“ ctností. V době protiněmeckých nálad se tomuto psovi proto ve světě říkalo „alsaský vlčák“, aby z názvu plemene zmizel atribut německý. Původní název se začal znovu používat až po roce 1977.
Za 2. světové války mu neprospělo ani to, že byl využíván k hlídání v koncentračních táborech stejně jako fakt, že německá válečná propaganda používala často snímky Hitlera s jeho oblíbenou fenkou německého ovčáka Blondi.

Dnes je z něj nejen služební, ale i rodinný pes

Po válce zdecimované plemeno se však zanedlouho opět dočkalo světové slávy a obliby. Je vůbec nejpoužívanější služební pes na světě.
Pro své nevšední vlastnosti se však v posledních desetiletích stává německý ovčák stále žádanější také jako rodinný domácí mazlíček. V takovém případě ale musí brát jeho majitel, kterému je zcela oddán, vzít v potaz, že jde původně o pracovního psa. Vyžaduje tedy stále nějaké zaměstnání, je třeba mu dopřávat dlouhé procházky i dostatek zábavy. Při své inteligenci se snadno učí dogdancing, agility i nejrůznější psí triky.
Na svou rodinu nedá dopustit. Při správném vedení už od štěněte z něj budete mít věrného a milujícího parťáka, na kterého zase nedáte dopustit vy.

Autor: Jaroslav Volný

7 názorů na “Nejoblíbenější plemena psů: Německý ovčák, věrný a svědomitý pracant”

  1. Nevím odkud autor čerpal informace ale určitě ne z praxe, toto plemeno je nejvíce přešlechtěné, nemocné takže všechny složky od vlčáku upouštějí.

  2. mam 64 let od tří let jedině NO napřed u dědy od 6 let doma napřed psy teď posledních 20 let fenky jsou takové milejší , přítulnější a netoulají se ! zase je trápí nádory , vždy bez problémů !!!jiného bych nechtěl krom českého ovčáka ten víc připomíná vlka !!

    1. Jo, československého vlčáka máme doma. Ve vašem věku doporučuji si ho nepořizovat, zvlášť když jste zvyklý na takový „trdýlko“ jako je německý ovčák. Tohle je úplně jiná káva. Vznikl křížením vlka a ovčáka a z obou mu zůstalo to nejhorší 🙂

  3. miroslav strachota

    Moc a moc krásná ovčanda- jsem rád i za svou Ritu 3 letou- té Vaší přeji mnoho krásných chvil s Vámi a zdraví- miroslav

  4. Německá ovčačka je 100 % nejlepší volba, což potvrzuji 50ti letým chovem, chrání rodinu i děti což má v. genech

  5. Mám amerického pitbula a je přítulný jak kočka. Jediné na čem záleží je výchova.

Diskuse uzavřena.