Dalmatin, věčný přítel

Když se řekne slovo dalmatin, každému jistě proběhne hlavou stejnojmenná pohádka o 101 puntíkatých pejscích. Ano řeč je o tomto puntíkatém příteli. Dalmatin patří mezi psy lovecké, strážní a dříve v dobách králů patřil k ochráncům šlechty. Vybíráme psa Při výběru štěněte si musíme plně uvědomit, zda plánujeme v budoucnu účasti na výstavách, nebo hledáme […]

Dalmatin

Když se řekne slovo dalmatin, každému jistě proběhne hlavou stejnojmenná pohádka o 101 puntíkatých pejscích. Ano řeč je o tomto puntíkatém příteli. Dalmatin patří mezi psy lovecké, strážní a dříve v dobách králů patřil k ochráncům šlechty.

Vybíráme psa

Při výběru štěněte si musíme plně uvědomit, zda plánujeme v budoucnu účasti na výstavách, nebo hledáme jen společníka na vycházky.

Zbarvení srsti: Bílá s puntíky, puntíky mohou být černé i hnědé. Srst dalmatina je krátká, hebká, tvrdá a velmi hustě rozložená po celém těle. Barevné tečky mají v průměru 2-3 cm, kdy velikost teček na hlavě a končetinách je menší. U hnědých variant jsou velké kolem 2cm. všechny tečky po těle psa musí být jasně ohraničené, nesmí se slévat, na výstavách se tzv.stříkání penalizuje.

U dalmatinů se zmařujeme i na tečkování na uších a ocásku.
Vzhledem k hustému osrstění a celoročnímu línání se váš byt stane terčem lepících válečků a vysavače. Chlupy dalmatina se lehce zapichují a špatně vyndávají.

Dále se při výběru psa přesvědčte, že prošel testem BAER. Při tomto testu se zjišťuje případná porucha sluchu, která u Dalmatinů může být dědičná. Mimo hluchoty je také častý výskyt dysplazie kyčelních kloubů, která postihuje většinu velkých psích plemen. Někteří jedinci jsou v dospělosti náchylní na močové kameny, je tedy důležité při podezření navštívit veterinárního lékaře.

Dalmatin
Dalmatin Zdroj: Fotobanka

Jakého Dalmatin očekává pána?

Ano, správná otázka, stejně jako vy očekáváte od svého psa nějaké rysy, tak i váš pes očekává něco od vás. Dalmatin je společenské plemeno, vyžaduje velmi častý kontakt s pánem, je tedy vhodné, aby byl s vámi v bytě.
Dalmatini milují společnost a ještě více milují pohyb. Jeho odměnou je dlouhá procházka plná her a aktivit. Jedná se o psa, který přímo vyžaduje úkoly a zaměstnání. Pokud si vyberete plemeno Dalmatina, je důležité, abyste ho neustále cvičili a opakovali formou hry donekonečna.

Dalmatin miluje jídlo, takže ocení během výcviku pamlsky.

 

Díky vašemu bohatému času, který Dalmatinu věnujete vás právě dalmatin potěší tím láskyplným úsměvem a vrtícím ocáskem pokaždé, když se vrátíte domů.

 

Zdroj Foto: Fotobanka