Dogdancing – Čtyři nohy „na“ (předmětu)

V 17. dílu budeme pracovat s předmětem. Tento cvik se používá například i ve chvíli, kdy se chystáte začít pracovat s klikrem. Pro psa není tak těžké vymyslet, že má něco dělat např. s krabicí, co dáte před něj. Správně načasovaná odměna vám pak zajistí rychlé naučení triku. Získáte tak skvělou zábavu na procházky s […]

V 17. dílu budeme pracovat s předmětem. Tento cvik se používá například i ve chvíli, kdy se chystáte začít pracovat s klikrem. Pro psa není tak těžké vymyslet, že má něco dělat např. s krabicí, co dáte před něj. Správně načasovaná odměna vám pak zajistí rychlé naučení triku. Získáte tak skvělou zábavu na procházky s vaším psem – na povel může vyskočit např. na patník, spadlý strom, atd. Fantazii se meze nekladou. Jen dávejte pozor na to, co je pro psa bezpečné. Také štěně nenuťte skákat na nic vysokého, resp. nechtějte po něm žádné skoky.

Výsledek: Pes vyskočí na povel na daný předmět a zůstane na něm v určité poloze než dostane povolení ho opustit.
Můj povel: ČTYŘI, MŮŽEŠ (uvolňovací povel)
Pomůcky: různé předměty (na které se pes vejde a unesou ho), pamlsky, hračka, popř. klikr
Tip: Naučením „čtyřech“ si usnadníte nácvik dalších triků jako je couvání, výskok na záda, atd.

Postup:

  1. Připravíme si středně vysoký předmět, na který bude pes později skákat, a začneme odměňovat chování, které povede k výsledku. Jednotlivé body pro odměnu (někteří psi jsou rychlejší a některý bod úplně vynecháme): pohled na předmět, krok k předmětu, dotyk s předmětem (čímkoliv), přední packa i jen trochu zvednutá, přední packa na předmětu, obě přední packy na předmětu, i jen pouhé zvednutí zadní packy, tři tlapky na předmětu, čtvrtá tlapka zvednutá až konečný počet: 4 packy na předmětu.
  2. Pes už na 90 % na předmět rovnou skáče. Odměňujeme už jen výskok a učíme uvolňovací povel. Po výskoku by měl pes zaujímat jednu danou pozici, kterou by sám od sebe neměl měnit (necháme psa vybrat nebo ho naučíme jednu podle sebe).

Uvolňovací povel: Psa po výskoku na předmět odměníme, chvíli počkáme, řekneme uvolňovací povel a hodíme pamlsek na zem. Dobu, kterou musí pes setrvat na předmětu, prodlužujeme. Zároveň prodlužujeme i dobu mezi vyřčením povelu a odhozením pamlsku – to postupně úplně vymizí. Pes bude opouštět předmět na náš povel, pamlskem ho odměníme z ruky.

Postup:

  1. Měníme naší pozici. Nejprve stojíme u předmětu, poté odstoupíme kousek dál od předmětu – dostaneme se klidně na pár metrů (psovi nepomáháme pohybem rukou – jako vyslání k předmětu), také si klidně např. klekneme či lehneme na zem. Stále máme stejné nároky na setrvání na předmětu – dobu však z větší vzdáleností na chvíli zkrátíme a tréninkem dostaneme opět na standardní.
  2. Měníme předmět, na který má pes vyskočit. Pamatujeme si, že vyšší předměty jsou pro psa lehčí na „neopuštění“. U nižších bude předmět za a) opouštět a za b) si nebude dávat hlavně ze začátku pozor, zda-li má všechny 4 nohy správně NA předmětu.
  3. Pokud jsme spokojeni s provedením, začneme přidávat povel. Při té příležitosti si raději stoupneme k předmětu blíže.
  4. Chceme po psovi změnu pozice na předmětu.
  5. Trik procvičujeme v různých prostředích. Měníme dobu výdrže, za kterou psa odměníme. Nezapomínáme na správné provedení uvolňovacího povelu. Pokud pes z předmětu sám seskočí, nedostane odměnu.
  6. Zařadíme cvik do sestav.

O autorovi Daniele Lešákové

Výcviku psů se věnuji od ledna roku 2007, kdy jsem nastoupila do řady mezi vlčáky se svým prvním psem – jorkšírem. O skoro rok a půl později přibyla do smečky Connie (malý münsterlandský ohař). A konečně v roce 2010 jsem si přivedla domů 1 rok starou fenku křížence Vinnie. Momentálně běhám 6. rokem agility Connie je v kategorii LA3 a Vinnie je v kategorii LA2), věnuji se učení různých triků a okrajově zkouším s ohařkou bikejöring. Dále chovám africké šneky – lissachatiny. Při výcviku se neřídím striktně jen jednou metodou, ale kombinuji více zdrojů v jednu, která mým psům vyhovuje.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *