Hledáte nenáročného mazlíčka pro děti? Pořiďte jim křečka

VIDEO: Péče o domácího mazlíčka učí děti zodpovědnosti. Nezačínejte ale hned s pejskem nebo kočičkou. Jejich chov je poměrně náročný, a pokud vaše ratolesti nemají předchozí zkušenosti, zůstane starost o čtyřnohého kamaráda většinou jen na vás. Zkuste dětem pořídit nejprve křečka. Je na chov nenáročný a přesto si s ním užijete spoustu legrace… Jako „startovního“ […]

VIDEO: Péče o domácího mazlíčka učí děti zodpovědnosti. Nezačínejte ale hned s pejskem nebo kočičkou. Jejich chov je poměrně náročný, a pokud vaše ratolesti nemají předchozí zkušenosti, zůstane starost o čtyřnohého kamaráda většinou jen na vás. Zkuste dětem pořídit nejprve křečka. Je na chov nenáročný a přesto si s ním užijete spoustu legrace…

Jako „startovního“ mazlíčka proto doporučují odborníci například křečka. K životu toho nepotřebuje mnoho, na rozdíl od rybiček ale přinese dětem i vám díky své přítulnosti a zvídavosti spoustu zábavy. Tedy pokud se mu nepodaří v bytě utéct a udělat si hnízdo třeba uvnitř gauče, to je potom naopak malér.

Křeček je samotář, proto pozor na parťáka

Tento drobný hlodavec, dožívající se podle druhu 2 – 10 let, je i ve volné přírodě zvyklý na samotářský život. Pokud mu přece jen chcete pořídit parťáka, určitě ho nedávejte dohromady například „syřana“ s křečkem džungarským. Takové spolubydlení končí obvykle krveprolitím!

Stejně tak je důležité vědět, že sameček a samička mají velmi rozdílnou povahu. „Kluci“ jsou tak trochu flegmatici a umí dokonce alespoň na pár vteřin zůstat v klidu. „Holky“ jsou naopak divočejší a zvídavější, takže pokud si chcete užít hromadu legrace, pak je lépe zvolit samičku.

Vybíráme bydlení

Křečci toho moc nepotřebují. Základem je klec, která by s výjimkou dna neměla obsahovat žádné plastové díly – jsou to přece jen hlodavci. Na trhu se roztrhl pytel s mnoha doplňky, ale pozor: Tahle hejblátka pobaví možná vás, nikoliv vaše zvířátko. Největší radost mu uděláte třeba obyčejnými kartonovými trubičkami od toaletního papíru, slepenými dohromady.

Na dno mu dejte vyšší podestýlku z hoblin nebo sena, kterou měňte nejméně jednou za týden. Bude také potřebovat klasickou automatickou napáječku s kovovým náustkem. Vhodné je pořídit mu i skrýš v podobě domečku.

Miska na krmení je v tomto případě zbytečná. Křeček by jídlo stejně odtahal do své skrýše v obavě, že by mu ho mohl někdo ukrást. Stačí mu dát krmení na dno, zvířátko se alespoň zabaví jeho hledáním tak, jako ve volné přírodě.

Čím zvířátko krmit

Jeho strava by měla být pestrá, kromě kvalitního sušeného krmiva by měl křeček dostávat denně čerstvou zeleninu nebo ovoce. Můžeme také zakoupit samostatné vitamíny a pamlsky pro křečky, jednou týdně může dostat jeden psí suchar, moučné červy a trochu tvarohu nebo ovocného jogurtu. (-jav-)

 

1 názor na “Hledáte nenáročného mazlíčka pro děti? Pořiďte jim křečka”

  1. Křeček je pro děti nevhodný, je to noční tvor, který ožívá večer a nejaktivnější je v noci. Přes den spí, a když ho dítě vzbudí ke hře, bývá nerudný a kousavý. Pokud má bydlení umístěné v dětském pokoji, pak v noci dělá binec a dítě může rušit. Vhodnější je morče, které má denní režim a je společenštější.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *