Nejstarší psí plemena světa: Aristokratický saluka

VIDEO: Mezi psy patří ke skutečným aristokratům. Jakby ne, vždyť toto plemeno chrtů žilo už s perskými vládci i egyptskými faraony. Saluka (též saluki) byl natolik vážen, že byl stejně jako panovníci dokonce mumifikován! Při naší výpravě za nejstaršími plemeny světa tentokrát zavítáme do starého Egypta. Právě tady byl vyšlechtěn pes, používaný původně především k lovu […]

VIDEO: Mezi psy patří ke skutečným aristokratům. Jakby ne, vždyť toto plemeno chrtů žilo už s perskými vládci i egyptskými faraony. Saluka (též saluki) byl natolik vážen, že byl stejně jako panovníci dokonce mumifikován!

Při naší výpravě za nejstaršími plemeny světa tentokrát zavítáme do starého Egypta. Právě tady byl vyšlechtěn pes, používaný původně především k lovu gazel. Oblíbili si ho ale také faraoni pro jeho hrdou a zároveň jemnou povahu. Díky tehdejšímu čilému obchodnímu ruchu se navíc spolu s karavanami dostal do celé střední Asie.

https://youtu.be/3U0H4_YK9K8

Saluka je v Bibli i Koránu

Zmínky o tomto starobylém plemeni najdete v Bibli i v Koránu, stejně jako na středověkých malbách v Evropě a dokonce až v Číně. Uvidíte ho také zpodobněného na stěnách egyptských hrobek a archeologové ke svému překvapení našli i jeho mumie.
V Evropě byl znám už od křížových válek. První saluky se sem ale dostaly až v roce 1840 a to konkrétně do Anglie, kdy byly jako kuriozita tito psi vystaveni v zoo v Regent´s  parku coby perští chrti. Později byly na britské ostrovy importovány i chovné páry a časem se saluka (zvaný také perský nebo arabský chrt či arabský greyhound) rozšířil do celé Evropy. Toto plemeno se v průměru dožívá 12 až 14 let.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *