Hmyz je i prospěšný, připravte mu hmyzí hotel

Hmyz nepředstavuje pro člověka pouze nepřítele. Jste-li majitelem zahrádky nebo balkonu, na kterém pěstujete nějakou tu zeleninu, tak zajisté víte, že vám jsou tito malí tvorové užiteční. O vaši zahrádku se dobře postarají. Jak však zajistit, aby hmyz do vaší zahrádky či na balkon na zeleninu létal? Pořiďte mu hmyzí hotel. Co je a k […]

Hmyz nepředstavuje pro člověka pouze nepřítele. Jste-li majitelem zahrádky nebo balkonu, na kterém pěstujete nějakou tu zeleninu, tak zajisté víte, že vám jsou tito malí tvorové užiteční. O vaši zahrádku se dobře postarají. Jak však zajistit, aby hmyz do vaší zahrádky či na balkon na zeleninu létal? Pořiďte mu hmyzí hotel.

Co je a k čemu je užitečný hmyzí hotel?

Nejčastěji se jedná o domeček vyrobený ze dřeva, který má za úkol vytvořit skrýš pro hmyz. Některé hmyzí druhy si příbytky nestaví a pro domov využívají různé skulinky ve stromech nebo v zemi. Rozhodnete-li se hmyzí hotel pořídit, určitě brzy nalezne své nájemníky. Nemusíte se obávat vos, sršní nebo mravenců. Ti tento způsob ubytování nevyhledávají. Mezi častými hosty tohoto domku jsou divoké včely nebo slunéčka sedmitečná. Možná se do něj nastěhují i barevní motýlci.

Pokud plánujete umístit domek na terasu nebo balkon, postačí jen menší rozměry. Na zahradu klidně využijte domek větších rozměrů.

Jaké místo pro hmyzí hotel zvolit?

Vyberte slunnou část zahrady a místo, které směřuje k jihu. Připevnit jej můžete ideálně na strom nebo třeba na kůl umístěný v záhonu, zkrátka na nějaké vyvýšené místo. Vyberte takové, které bude v závětří. Ideální dobou je začátek jara. To si hmyz hledá útočiště a místo, kde bude klást vajíčka. Dobré je, aby v jeho okolí rostly rostlinky, které má hmyz rád – levandule, šalvěj nebo třeba lípa.

Jak o hmyzí hotel pečovat?

Péči nevyžaduje žádnou. Není potřeba jej čistit, o vše se postarají jeho nájemníci. Pouze v zimě je vhodné domek opatrně uschovat do sucha. Jen dejte pozor na případné přezimující hosty.